27/8/18

Ο λόφος με τα αγριολούλουδα , της Kimberley Freeman


Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο βιβλίο το οποίο έπεσε στα χέρια μου και σε κατάλληλη χρονική στιγμή. Ήθελα κάτι να με απορροφήσει και ταυτόχρονα να με ηρεμήσει και σε τέτοιες περιπτώσεις ένα καλό κοινωνικό βιβλίο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. 
Έχουμε λοιπόν την ιστορία της Μπέιτυ και της Έμα (γιαγιά και εγγονή). Η ιστορία της Μπέιτυ ξεκινά στο τέλος της  δεκαετίας του 1920, όταν η Μπέιτυ στα δεκαεφτά της χρόνια ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος από το φίλο της. Η πορεία της ζωής της περιγράφεται με πολύ όμορφο τρόπο, με ζωντάνια και έμφαση σε όποια συναισθήματα πρέπει να τονιστούν. Πολλές φορές τη λυπήθηκα και άλλες τόσες θαύμασα το κουράγιο και την ψυχολογική της δύναμη. 
Η Έμα είναι επαγγελματίας μπαλαρίνα αλλά παθαίνει ένα ατύχημα που της στερεί την ικανότητα να ασκεί το επάγγελμά της, οπότε πλέον πρέπει να αναθεωρήσει τη ζωή γης. Και σε αυτή την ιστορία τα πάντα αναλύονται στο βαθμό που πρέπει ώστε να καταλάβει ο αναγνώστης τα συναισθήματα και την ψυχοσύνθεση της Έμα σε κάθε περίπτωση. 
Σαφώς και μου άρεσε πιο πολύ η ιστορία της Μπέιτυ.  Η εποχή πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και η καθημερινότητα στην Αυστραλία περιγράφονται πανέμορφα. Οι κοινωνικές προκαταλήψεις, η δυσκολία στην επιβίωση, ο εθισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός οποίου τολμούσε να παρεκκλίνει από τα συμβατά ήθη, δίνονται με τόσο όμορφα γραμμένο τρόπο που στο τέλος καταλήγεις να ξέρεις τόσο πολλά για ην Μπέιτυ, σαν να είναι μια φίλη σου που κάθεται απέναντί σου και σου διηγείται τη ζωή της.
Σε γενικές γραμμές πρέπει να πω ότι το βιβλίο παρότι περιγράφει δύσκολες καταστάσεις είναι ηρεμιστικό, ευκολοδιάβαστο και πολύ πολύ καλό.

Βαθμολογία: 8/10 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στη Γλασκόβη του 1929 η νεαρή Μπέιτι έχει μεγάλα όνειρα, τα οποία όμως εξανεμίζονται όταν μένει έγκυος από τον τζογαδόρο Χένρι. Λίγο πριν η απελπισμένη κοπέλα δώσει το παιδί για υιοθεσία, ο Χένρι αποφασίζει να παρατήσει τη νόμιμη γυναίκα του, και με την Μπέιτι μεταναστεύουν στην άλλη άκρη της βρετανικής αυτοκρατορίας. Εκεί θα έχουν την πολυπόθητη ευκαιρία να ξεκινήσουν τη ζωή τους απ' την αρχή.

Παράλληλα, εφτά δεκαετίες μετά, ξεδιπλώνεται η ιστορία της Έμα, της αγαπημένης εγγονής της Μπέιτι. Η Έμα είναι διάσημη μπαλαρίνα, όμως μετά από έναν οδυνηρό χωρισμό και έναν καταδικαστικό τραυματισμό, αναγκάζεται να επιστρέψει στις ρίζες της στην Αυστραλία. Φτάνοντας στο Λόφο με τα Αγριολούλουδα, το αγρόκτημα που κληρονόμησε από τη γιαγιά της, αρχίζει διστακτικά να συνδέεται με τους ντόπιους και να τακτοποιεί τα πράγματα που βρίσκει εκεί. Μέσα από κιτρινισμένες φωτογραφίες και ξεθωριασμένα γράμματα, η Έμα καταβυθίζεται στο παρελθόν, αναζητώντας τα νήματα μιας άγνωστης οικογενειακής ιστορίας.

Καθώς οι σελίδες γυρίζουν, τα βήματα των δύο γυναικών μπλέκονται μεταξύ τους στο χρόνο αφού οι μοίρες τους μοιάζουν κεντημένες στο ίδιο μοτίβο.

"Ο Λόφος με τα Αγριολούλουδα" δεν είναι μόνο ένα συγκινητικό, ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα που εξιστορεί τη ζωή δύο γυναικών. Είναι ένα σπουδαίο βιβλίο που μιλάει για τη δύναμη του ανθρώπου και για το θάρρος που χρειάζεται για να ανακαλύψει τις επιθυμίες του. Είναι ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει πιστή συντροφιά και που όταν το τελειώσετε θα θελήσετε να το μοιραστείτε, να βρείτε τους ήρωές του και να συζητήσετε μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου