5/10/18

Όταν σκόρπισε η ομίχλη, της Κέιτ Μόρτον


Κατάφερε να με μεταφέρει στη ζωή των πλουσίων αριστοκρατών και των υπηρετών τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Μου θύμισε έντονα την αγαπημένη σειρά Downton Abbey. Επιτέλους βρήκα ένα ακόμη βιβλίο που να περιγράφει την εποχή αυτή (το πρώτο είναι "Το άλλο πρόσωπο της Γκρέις" )! 
Και μάλιστα κοίτα σύμπτωση: την ιστορία διηγείται η Γκρέις, η οποία σε ηλικία 14 ετών μπαίνει ως υπηρέτρια στην έπαυλη Ρίβερτον, κατοικία των αριστοκρατών της περιοχής. Κάποια στιγμή γνωρίζει τα παιδιά της οικογένειας (τον Ντέιβιντ, τη συνομήλική της Χάνα και την Έμελιν) και η πορεία της δένεται με τη δική τους. Αν με ρωτήσεις ποιος είναι ο βασικός πρωταγωνιστής του βιβλίου δεν θα ξέρω να σου πω. Η Γκρέις διηγείται, αλλά ταυτόχρονα με τη δική της ζωή μας περιγράφει και τη ζωή της Χάνα, και σε δεύτερο βαθμό της Έμελιν. 
Περιγράφεται πολύ ωραία ο τρόπος ζωής των πλουσίων της εποχής αλλά και των υπηρετών τους. Είναι ξεκάθαρος ο διαχωρισμός των κοινωνικών τάξεων, όταν οι υπηρέτες ήταν ευνόητο ότι υπήρχαν μόνο για να υπηρετούν και οι αριστοκράτες για να διατάζουν, γεγονός που ήταν αποδεκτό αδιαμαρτύρητα σχεδόν από όλους! Υπήρχε όμως και διαβάθμιση μεταξύ των υπηρετών (αναλόγως της θέσης τους στο σπίτι και της παλαιότητάς τους), ακριβώς όπως υπήρχε και διαβάθμιση στις τάξεις των αριστοκρατών (ε, δε γινόταν προφανώς να έχουν όλοι τα ίδια διακαιώματα). Περιγράφονται όμως πολύ όμορφα και οι σχέσεις αγάπης και ενδιαφέροντος που αναπτύσσονταν μεταξύ των συναδέλφων υπηρετών, αλλά και των αφεντικών με το προσωπικό τους.
Μου άρεσε επίσης και ο τρόπος που περιγράφει την εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία, με τις τεράστιες αλλαγές στις συνήθειες και στην κοινωνία μετά το πέρας του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όπως επίσης και οι επιπτώσεις του πολέμου τόσο στη ζωή των συγγενών αυτών που άφησαν τη ζωή τους πολεμώντας όσο και στη ζωή αυτών που γύρισαν από τον πόλεμο ζωντανοί αλλά ψυχολογικά σημαδεμένοι. 
Το βιβλίο το βρήκα πάρα πολύ ωραίο και με ωραία μετάφραση. Η ιστορία ρέει γρήγορα και είναι τόσο καλογραμμένο που δεν έχει σημασία το αν θα μαντέψεις κάποιες εκπλήξεις που έχει βάλει στην πλοκή η συγγραφέας.

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Καλοκαίρι 1924
Σε λαμπρή γιορτή της υψηλής κοινωνίας, ένας νεαρός ποιητής αυτοκτονεί κοντά στη λίμνη της μεγαλόπρεπης Έπαυλης Ρίβερτον. Μοναδικοί μάρτυρες, δυο αδελφές, που από εκείνη τη μέρα διακόπτουν κάθε επαφή μεταξύ τους και δε θα ξαναμιλήσουν ποτέ η μια στην άλλη.
Χειμώνας 1999
Η Γκρέις Μπράντλι, 98 χρονών, άλλοτε υπηρέτρια στην Έπαυλη Ρίβερτον, δέχεται την επίσκεψη μιας νέας σκηνοθέτιδας που γυρίζει μια ταινία για την αυτοκτονία του ποιητή. Τα φαντάσματα ξυπνούν και αναμνήσεις καταχωνιασμένες στα βάθη του μυαλού της Γκρέις αρχίζουν να επιστρέφουν. Ένα τρομακτικό μυστικό απειλεί να έρθει στην επιφάνεια: κάτι που η ιστορία το ξέχασε, αλλά η Γκρέις δεν μπόρεσε να το ξεχάσει ποτέ.
Το Όταν σκόρπισε η ομίχλη μιλάει για μια συγκινητική ιστορία αγάπης και μια σειρά από συγκλονιστικά μυστήρια, με φόντο τη ρημαγμένη από τον Μεγάλο Πόλεμο εδουαρδιανή Αγγλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου