23/12/21

Σκόρπιες σκέψεις περί βιβλίων και τα λοιπά


Σκόρπιες σκέψεις επειδή έτσι θέλω...

Περί Goodreads

Τα τελευταία χρόνια βάζω στόχο στο "Goodreads" να διαβάσω γύρω στα 70 βιβλία, κάπου εκεί παίζω. Φέτος είναι από τις χρονιές που φαίνεται να μην πιάνω τον στόχο. Και λέω "φαίνεται" επειδή διαβάζω και άλλα βιβλία που δεν τα περνάω εκεί για διάφορους λόγους, πχ

1ος λόγος: Δεν τα έχουν περάσει οι συγγραφείς ή ο εκδοτικός. Παλιότερα καθόμουν και τα περνούσα εγώ, φέτος δεν το έκανα και δεν θα το κάνω. Αν δεν ενδιαφέρεται ο συγγραφέας ενός βιβλίου να το φορτώσει σε ένα σάιτ με μεγάλη επισκεψιμότητα από βιβλιόφιλους σίγουρα δεν είναι δική μου δουλειά να το κάνω, γράφω την άποψή μου εδώ ή στους "θεματοφύλακες λόγω τεχνών" και μου φεύγει το μεράκι για το συγκεκριμένο βιβλίο, λέω όσα είχα να πω και τελειώνω με αυτό. 

2ος λόγος: Κάποια βιβλία δεν μου άρεσαν. Ή δεν ξέρω πώς να καταγράψω την άποψή μου τέλος πάντων, οπότε δεν τα αναρτώ καθόλου, ούτε εδώ ούτε στο goodreads. 

3ος λόγος: Διαβάζω περιστασιακά κανένα παιδικό βιβλίο που πέφτει στα χέρια μου, άλλες φορές τα αναρτώ και άλλες όχι. Ας πούμε, διάβασα δύο από τη σειρά "αστροφιλαράκια", μου πήρε περίπου ένα δίωρο το καθένα, ήταν ωραιότατα  αλλά δεν είχα κάτι να πω, οπότε δεν τα ανήρτησα. Ίσως το κάνω όταν τελειώσω τη σειρά (είναι 8 βιβλία, στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα εφτά, θα έρθει και το όγδοο). Ε, καταλάβατε τι θέλω να πω, δεν έχει και πολύ νόημα να γράφω άποψη για παιδικά βιβλία, είμαι κοτζάμ γαϊδούρα, εγώ θα πω στα παιδάκια τι να διαβάσουνε; 

(Φέτος μέχρι τώρα διάβασα πάνω από 80 βιβλία, στο goodreads υπάρχουν αυτή τη στιγμή 62 και θα μπουν άλλα δύο ή τρία λογικά, οπότε bye bye στόχε....)

Περί άγνωστων βιβλίων

Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με το σάιτ "Θεματοφύλακες λόγω τεχνών", το οποίο σημαίνει ότι περιστασιακά μου στέλνουν κάποια βιβλία προκειμένου να τα διαβάσω και να γράψω την άποψή μου. Kατά κύριο λόγο είναι από μικρούς εκδοτικούς, αυτοεκδόσεις εννιά στα δέκα από αυτά. Μερικά είναι διαμάντια, πραγματικά απορώ με ποια κριτήρια δεν δέχτηκαν να τα εκδώσουν οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί. Τα περισσότερα είναι απλά "εντάξει", χαίρομαι που τα διάβασα αλλά μέχρι εκεί. Υπάρχουν όμως και κάποια, ελάχιστα ευτυχώς, που τα διαβάζω και σε κάθε σελίδα λέω από μέσα μου "αυτό είναι, δεν θα αφήσω να μου ξαναστείλουν άλλο βιβλίο, δεν έχω τόσο χρόνο να σπαταλήσω ώστε να διαβάζω ένα τόσο κακό βιβλίο". Οι απόψεις που γράφω για αυτά είναι αντίστοιχες του βιβλίου: αδιάφορες και χωρίς ουσία, ίσως και κακογραμμένες αφού δεν κάθομαι να το παλέψω, απλά γράφω κάτι τυπικό για να φύγει η υποχρέωση. Για καλή μου τύχη δεν έχω βρει κανένα από αυτά τα βιβλία στο goodreads ώστε να χρειαστεί να αμφιταλαντευτώ για το αν θα ανεβάσω και εκεί την κριτική μου ή αν θα το αφήσω έτσι. 

Περί κακογραμμένων βιβλίων

Στ' αλήθεια, υπάρχουν άτομα που γράφουν ένα "μυθιστόρημα" και πάνε και το εκδίδουν. Έτσι, με τη σειρά που το λέω χωρίς άλλες παρεμβολές ενδιάμεσα. Δεν θα σχολιάσω την πλοκή αυτών των μυθιστορημάτων, μπορεί οι ιδέες να είναι ωραίες. Ωστόσο, έχει τύχει να δω τόσο πολλά συντακτικά ή ορθογραφικά λάθη που να θέλω να αρπάξω τον "συγγραφέα" και να του ουρλιάζω ότι στην εποχή μας, με τον αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο του Word είναι ανεπίτρεπτο να αφήνει να κυκλοφορήσει οτιδήποτε φέρει το όνομά του και να έχει τόσα λάθη. Επίσης, ξαναδιάβασέ το φίλε μου, δώσε το σύγγραμμα σου να το διαβάσει κάποιος που πραγματικά νοιάζεται για εσένα και δεν θα σου χαϊδέψει τα αυτιά, να σε βοηθήσει με τη σύνταξη και να σου επισημάνει ποια σημεία δεν βγάζουν νόημα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο άτομο εμπιστοσύνης διάλεξε έναν εκδοτικό που μπορεί να κάνει επιμέλεια στο κείμενό σου και άσε κάποιον έμπειρο να σε βοηθήσει. 

Λέω να σταματήσω κάπου εδώ, έβγαλα χολή σήμερα, θα προσέχω να μην δαγκώσω τη γλώσσα μου σήμερα μην τυχόν και φαρμακωθώ μόνη μου. 


2 σχόλια:

  1. Τι τραβάτε κι εσείς... Αλήθεια το λέω, αναρωτιόμουν το πώς αντέχετε όσοι συνεργάζεστε με τα site που ασχολούνται με κριτικές και απόψεις περί βιβλίων γιατί πραγματικά κυκλοφορεί πολύ σκάρτο πράγμα εκεί έξω...
    Καλώς βρεθήκαμε! Καλή, δημιουργική χρονιά!
    (Στους θεματοφύλακες έχουν γράψει και για το δικό μου βιβλίο :)) ευτυχώς καλά πράγματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, χρόνια πολλά! Πραγματικά χαίρομαι πολύ που είμαι τυχερή και μπορώ να έχω πρόσβαση σε βιβλία που δεν είναι ευρείας κυκλοφορίας, ειλικρινά πάρα πολλά από αυτά είναι πολύ καλά. Απλά κάποιες (λίγες) φορές είναι δύσκολο το ότι πρέπει να τελειώσεις ένα βιβλίο που τα γραφόμενά του δεν βγάζουν νόημα.
      Από αυτά που διαβάζω στους Θεματοφύλακες και την άποψη της κοπέλας που διάβασε το βιβλίο σας, φαίνεται να είναι πραγματικά καλογραμμένο και πρωτότυπο, ακριβώς ο λόγος για τον οποίο χαιρόμαστε όσες συνεργαζόμαστε στους Θεματοφύλακες.
      καλές γιορτές και Χρόνια πολλά!!

      Διαγραφή