21/3/19

Ο τέταρτος καβαλάρης - η επώαση, του Μανώλη Παλαβούζη


Πολύ ωραίο βιβλίο που καταπιάνεται με ιατρικό θέμα, γεγονός σχετικά σπάνιο στη λογοτεχνία. 
Κυλάει ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: τον μεσαίωνα (1347) στην Ευρώπη, όπου κάνει την εμφάνισή της η πανώλη (πανούκλα, μαύρος θάνατος) και στην εποχή μας, το 2017 όπου επανεμφανίζεται η ίδια αρρώστια στη Θεσσαλονίκη. 
Η ιστορία που αναφέρεται στον μεσαίωνα είναι πολύ ωραία. Μας δίνει με αρκετές λεπτομέρειες τον τρόπο που εξαπλώθηκε η νόσος, σε μια εποχή που τα ταξίδια ήταν δύσκολα και διαρκούσαν πολύ. Έχει ωραίες σκηνές όπου περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν στις θάλασσες την εποχή εκείνη που κυριαρχούσαν οι πειρατές, αλλά και εξαιρετικές περιγραφές των μαχών των Γενοβέζων με τους Μογγόλους που προσπαθούσαν να κυριαρχήσουν στον κόσμο.
Πιο πολύ μου άρεσε η ιστορία της σύγχρονης εποχής. Αποδίδει παραστατικά την ταχύτητα με την οποία μεταδίδεται η νόσος τώρα που οι μετακινήσεις είναι εύκολες και γρήγορες. Μου άρεσε που έβαλε στην ιστορία τις σύγχρονες δομές που υπάρχουν για τον έλεγχο και την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων (όπως ο Π.Ο.Υ. και το ΚΕΕΛΠΝΟ). Μου άρεσε επίσης που έχει βάλει πολλά πρόσωπα στην ιστορία και το ότι δεν επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα συναισθήματα του καθενός- πραγματικά το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δω τι θα γίνει με την πανώλη, πόσο θα εξαπλωθεί και αν θα καταφέρουν να την περιορίσουν ή αν θα νικήσει η φύση εξαλείφοντας σχεδόν τον ανθρώπινο γένος. 
Περιμένω το δεύτερο και τελευταίο μέρος της διλογίας. Ελπίζω να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και με τον ίδιο τρόπο και να μην το κάνει μελό (με έρωτες και δακρύβρεχτες ιστορίες). 
(Να σημειώσω ότι δεν πρόκειται για αυτοτελείς ιστορίες- ο δεύτερος τόμος είναι συνέχεια του πρώτου και μάλιστα η διήγηση σταματά σε αρκετά κρίσιμο σημείο και στις δύο ιστορίες). 

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Χειμώνας 1347 μ.Χ.: Στις στέπες της Κιργισίας γεννιέται ένας θανάσιμος εχθρός. Ο Πάμφιλος, ένας Βυζαντινός πολεμιστής, βρίσκεται στο επίκεντρο της καταστροφής. Μία πολιορκημένη πόλη καίγεται συθέμελα, και οι επιζώντες, αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους, καταφεύγουν για σωτηρία στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας μαζί τους κάτι που θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας. Χειμώνας 2017 μ.Χ.: Σε ένα εργοτάξιο του μετρό της Θεσσαλονίκης, ένας εργάτης ανακαλύπτει μία υπόγεια κρύπτη. Άθελά του, θα ξυπνήσει τον μεγαλύτερο βιολογικό εχθρό της ιστορίας. Η πανδημία εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, κι ο Άλεξ, επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται αντιμέτωπος με υπέρτερες δυνάμεις, έχοντας στο πλευρό του την Σκάρλετ, απεσταλμένη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Καθημερινοί άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την απειλή σε ένα θανάσιμο παιχνίδι. Οι κανόνες διαχρονικοί. Η επιβίωση μονόδρομος. Το πρώτο μέρος της διλογίας "Ο τέταρτος καβαλάρης" πραγματεύεται ένα θανάσιμο σενάριο στον σύγχρονο κόσμο του υπερπληθυσμού και της άμεσης αεροπορικής σύνδεσης κάθε γωνιάς του πλανήτη, όπου τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας μοιάζουν λεπτότερα από κάθε άλλη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου