23/4/19

Σίβυλλα, το τίμημα της ύβρεως, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου



Στο βιβλίο "Σίβυλλα, το τίμημα της ύβρεως" η συγγραφέας μας ταξιδεύει στη ζωή τριών πολύ ισχυρών μαντισσών που έζησαν με διαφορά αιώνων μεταξύ τους. Ξεκινάει στα αρχαία χρόνια, με την πρώτη από τις τρεις Σίβυλλες και μας περιγράφει τις τελευταίες μέρες της λειτουργίας του μαντείου των Δελφών. Μέσω της εμπειρίας της Πυθίας μας ξεναγεί στον τρόπο που  οι μάντισσες προετοίμαζαν το σώμα και το πνεύμα τους πριν δώσουν τους αιτούμενους χρησμούς. Επίσης, μας εξηγεί τη διαφορά της Πυθίας από τη Σίβυλλα και μας προϊδεάζει για όσα ακολουθήσουν στο υπόλοιπο βιβλίο. Δυστυχώς το κεφάλαιο αυτό είναι πολύ σύντομο, είναι δοσμένο τόσο ωραία που θα ήθελα να είναι πολύ μεγαλύτερο. 

Το κύριο τμήμα του βιβλίου αφορά τη ζωή της Οργετούς, της Σίβυλλας που έζησε τον 14 αιώνα στον Ελληνικό χώρο. Στην πορεία της ζωής της Οργετούς η συγγραφέας έχει ενσωματώσει πολλά ιστορικά γεγονότα που αφορούν εκείνη την περίοδο, βάζοντας τη Σίβυλλα να ζήσει από κοντά ή μέσω οραμάτων γεγονότα όπως τη στέψη του αυτοκράτορα Μανουήλ Β' Παλαιολόγου αλλά και την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους. Με όμορφο τρόπο  μας περιγράφει τον ρουχισμό, τα ταξίδια, τον τρόπο που ασκούνταν η ζωγραφική και το εμπόριο. 
Μου άρεσε πολύ ο τρόπος που με έβαλε πολλές φορές στη θέση της Σίβυλλας. Πόσο δύσκολο θα πρέπει να ήταν για αυτήν να καταφέρει να μείνει πιστή στη λατρεία ενός Θεού που έχει εκλείψει και να μην επηρεαστεί από τον Θεό που λατρεύεται παντού γύρω της, να ζήσει μια ζωή αγνότητας (αλλά να μην το μάθει κανείς!), να γνωρίζει τα πάντα για το μέλλον των ανθρώπων που συναντάει στη ζωή της αλλά να μην επιτρέπεται να επηρεάσει καταστάσεις! Η καθημερινότητά της και ο τρόπος που επιλέγει να ζήσει πολλές φορές με έκαναν να τη συμπονέσω, μάλιστα τολμώ να πω ότι ακριβώς τα ίδια πράγματα θα έκανα και εγώ και ας πλήρωνα "το τίμημα της ύβρεως"! 
Σε κάποια σημεία (χωρίς ιδιαίτερο λόγο κατά τη γνώμη μου) δίνει πέραν της μαντικής και άλλες δυνάμεις στη Σίβυλλα οι οποίες θα μπορούσαν να λείψουν χωρίς να αλλάξει κάτι στην πλοκή. Δεν είναι ότι με ενόχλησε πολύ, απλά έχασε πολύ μεγάλο μέρος της αληθοφάνειάς του το μυθιστόρημα. 
Τελευταία έρχεται η ιστορία της σύγχρονης ισχυρότατης Σίβυλλας, η οποία με πολύ γλυκό τρόπο κλείνει όλη την ιστορία. Βρήκα την ιστορία της λίγο περιληπτική, έδωσε σε λίγες σελίδες όλη τη ζωή της, αλλά παρόλα αυτά παραμένει ένα έξυπνο κλείσιμο που ταιριάζει με το πνεύμα του βιβλίου. 
Σε γενικές γραμμές το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο και διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα. Το έκλεισα χαμογελαστή.  

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Μια μαγική, μυθική ύπαρξη γεννιέται και μεγαλώνει στον απαιτητικό δέκατο τέταρτο αιώνα, με προορισμό να φέρει σε πέρας την προσωπική της δοκιμασία. Τυφλωμένη από τις τεράστιες ικανότητες που διαθέτει και τον άκρατο εγωισμό της θα επαναστατήσει, θα θελήσει να σπάσει τις αλυσίδες της νομοτέλειας στην οποία είναι υποχρεωμένη να υπακούει και θα το πληρώσει πολύ ακριβά.
Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να φτάσει στην ουσία των πραγμάτων και να δει καθαρά τον λόγο της υπόστασής της; Όταν όλα καταρρεύσουν, θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να επανορθώσει;
Ένα έπος γεμάτο αρμύρα, κάστρα και πέλαγος, με άντρες σκληρούς και δυνατούς, που εκτείνεται από την αρχαιότητα έως και τον εικοστό αιώνα.
Η Χίος απέναντι στη Γένουα, η στέψη ενός Παλαιολόγου στην Αγία Σοφία, ένας λαός αντιμέτωπος με βαρβαρικά στίφη, η μοιραία και τραγική άλωση της Πόλης.
Όλα μέσα από τα μάτια και τις πράξεις αυτής της σαγηνευτικής Σίβυλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου