29/5/19

Κίρκη, Madeline Miller


Η Κίρκη. Αυτά που θυμόμουν για την Κίρκη από την Οδύσσεια ήταν ότι ήταν μάγισσα που είχε την ικανότητα να μεταμορφώνει τους άντρες σε γουρούνια και ότι ο Οδυσσέας επιστρέφοντας στην Ιθάκη μετά το τέλος του πολέμου στην Τροία, έμεινε περίπου ένα χρόνο στο νησί της. Δίνοντας λίγη προσοχή στη μυθολογία μαθαίνω ότι ήταν Νύμφη (θεότητα δηλαδή), κόρη του θεού Ήλιου και της Ωκεανίδας Πέρσης. Τιμωρήθηκε για τις μαγικές της ικανότητες από τους θεούς σε εξορία και έζησε στην Αία, το νησί της, εξασκώντας "μαγικά" με βότανα και προφέροντας ξόρκια, έχοντας υπό τις διαταγές της ζώα και φυτά.  
Από τις πρώτες σελίδες το βιβλίο με απορρόφησε απόλυτα. Η ίδια η Κίρκη διηγείται την ιστορία της, ξεκινώντας από τη γέννησή της και τη ζωή στο παλάτι του Ήλιου, και στη συνέχεια περνώντας στα χρόνια της εξορίας της στην Αία και στη ζωή της ως μάγισσα και αρχόντισσα του νησιού. 
Με εξαιρετικό τρόπο η συγγραφέας έχει δέσει πολλά σημεία της μυθολογίας με την ιστορία της Κίρκης. Ξεκινώντας από κάποια βασικά στοιχεία για την "κοσμογονία" και την ιεραρχία μεταξύ των θεών, περνάει σε πολλούς μυθικούς ήρωες οι οποίοι σχετίζονταν μαζί της ή πέρασαν για κάποιο λόγο από το νησί της. Θεία του Μινώταυρου και της Μήδειας, αδερφή του Αιήτη (που τον ξέρουμε από την Αργοναυτική εκστρατεία), του Πέρση και της Πασιφάης, αναγκαστικά διαμορφώνει τα γεγονότα, δεν συμμετέχει απλά. 
Φίλη του Δαίδαλου, ερωμένη (περιστασιακή) του Ερμή, φτάνει η στιγμή που γνωρίζει τον Οδυσσέα με τον οποίο την ενώνουν πολλά περισσότερα από μια φιλία. Είναι θεά αλλά ταυτόχρονα και γυναίκα, μάνα και φίλη, όλο το βιβλίο μια εξιστόρηση του αγώνα της να κερδίσει τον σεβασμό ή έστω την αναγνώριση των υπόλοιπων θεών, και πολλές φορές μια αγωνία για την πορεία της υπόλοιπης ζωής της, η οποία δεν θα έχει ποτέ το έλεος του θανάτου. 
Είναι πάρα πολύ ωραίο το βιβλίο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω να αναλύσω κατά πόσο ανταποκρίνονται σωστά τα όσα μας διηγείται η συγγραφέας στις πηγές από τις οποίες άντλησε τις πληροφορίες της, δεν τα ξέρω εξάλλου αυτά. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα που σε κανένα σημείο δεν με έκανε να νιώσω ασέβεια προς την μυθολογία της χώρας μου, δεν με κούρασε και αντίθετα με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη. 

Βαθμολογία: 10/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση.
Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.
Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.
Η Miller, με ιδιαίτερο λυρισμό και μαεστρία, υφαίνει τον χαρακτήρα της Κίρκης μεταφέροντας τα μυθικά τέρατα και τις περιπέτειές της στο σήμερα και αποδεικνύοντας πόσο επίκαιρη παραμένει η ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου