25/2/20

Μικρές φωτιές παντού - Celeste NG


Κοίτα να δεις, ένα βιβλίο που το πήρα απλά επειδή βρήκα ωραίο το εξώφυλλο και τελικά μου άρεσε πάρα πολύ! Δε λέω ότι θα μου μείνει αξέχαστο ή ότι είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασα στη ζωή μου, όμως μου άρεσε πολύ και βρήκα και την ιστορία επαρκώς πρωτότυπη.
Παρακολουθούμε τη ζωή δύο οικογενειών.  Από τη μια μεριά οι Ρίτσαρντσον. Πολύ εύπορη οικογένεια, οι δύο γονείς και τα τέσσερα παιδιά, όλα στην εφηβεία. Ο κ. Ρίτσαρντσον είναι σχετικά απών από την καθημερινότητα της οικογένειας αφού δουλεύει πολλές ώρες - είναι το άτομο για το οποίο μαθαίνουμε τα λιγότερα αν και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πλοκή. Και η κ. Ρίτσαρντσον. Δημοσιογράφος, με απόλυτη προσήλωση σε μια κλίμακα αξιών και στους κανόνες που διέπουν την καθημερινότητα της από τους οποίους δεν πρέπει να παρεκκλίνει κανείς. 
Από την άλλη μεριά, η οικογένεια Γουόρεν. Μονογονεϊκή οικογένεια αποτελούμενη από την Μία και τη δεκαπεντάχρονη Περλ. Η Μία είναι καλλιτέχνης, πνεύμα ελεύθερο που δεν αντέχει να ζει για πολύ καιρό σε έναν τόπο, οπότε πολύ συχνά παίρνει την Περλ, φορτώνει το αυτοκίνητο και φεύγουν για νέα μέρη.
Κάποια στιγμή οι δύο οικογένειες έρχονται σε επαφή, αφού η Μία νοικιάζει ένα σπίτι ιδιοκτησίας της κ. Ρίτσαρντσον. Αλλά και τα παιδιά γνωρίζονται μεταξύ τους αφού φοιτούν στο ίδιο σχολείο, και αρχίζουν να κάνουν παρέα, οπότε και μένει να διαβάσετε το βιβλίο για να δείτε πώς εξελίσσεται η ιστορία της μεταξύ τους σχέσης.
Είναι πολύ ωραίος ο τρόπος που περιγράφει η συγγραφέας το χαρακτήρα όλων των ηρώων της. Τα πέντε (σε σύνολο) παιδιά που παίζουν ρόλο στην πλοκή έχουν μεγάλες διαφορές στο χαρακτήρα τους και η συγγραφέας μας μιλάει επαρκώς για τα γνωρίσματα του καθενός, ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε άποψη. Μου άρεσε εξίσου πολύ και ο τρόπος που μας δίνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των προσώπων που υπάρχουν στην ιστορία. Έχει επιλέξει να κάνει απλή αναφορά στα γεγονότα και να περιγράψει επαρκώς αλλά όχι φορτικά τα όσα σκέφτονται και νιώθουν οι πρωταγωνιστές, κάτι που εμένα γενικά μου αρέσει πολύ αφού σε αντίθετες περιπτώσεις νιώθω πως με εκβιάζουν για να νιώσω στεναχώρια ή συμπόνια.
Συμπάθησα όλους τους ήρωες του βιβλίου, είτε είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο είτε όχι.  Επίσης, σε όλες τις επιμέρους ιστορίες που τους βάζει να βιώνουν, δεν μπόρεσα να αποφασίσω ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο και αυτό για εμένα δείχνει αμεροληψία εκ μέρους του γράφοντα.
Γενικά, μου άρεσε πάρα πολύ όλο το βιβλίο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Και η ιστορία και η μετάφραση και ο τρόπος γραφής και τα πάντα.  Μπράβο, νομίζω θα κοιτάξω και για το άλλο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί στα Ελληνικά. 

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 


Στο Σέικερ Χάιτς, ένα ήρεμο, προοδευτικό προάστιο του Κλίβελαντ, όλα είναι σχεδιασμένα ως την τελευταία λεπτομέρεια – από τη χάραξη των στριφογυριστών δρόμων ως το χρώμα των σπιτιών, ως τις επιτυχημένες ζωές που πρόκειται να ζήσουν οι κάτοικοί του. Και κανείς δεν ενσαρκώνει αυτό το πνεύμα καλύτερα απ’ ότι η Έλενα Ρίτσαρντσον, της οποίας η βασική αρχή είναι να σέβεται πάντα τους κανόνες.
Τότε, στην ειδυλλιακή φούσκα που συνιστά τη ζωή της οικογένειάς της, μπαίνει η Μία Γουόρεν, μια αινιγματική καλλιτέχνιδα που νοικιάζει μαζί με την έφηβη κόρη της, την Περλ, ένα σπίτι των Ρίτσαρντσον. Σύντομα η Μία και η Περλ αποκτούν πολύ σημαντικότερο ρόλο στη ζωή τους από αυτόν των απλών ενοικιαστριών – και τα τέσσερα παιδιά των Ρίτσαρντσον γοητεύονται από τη μητέρα και την κόρη. Η Μία όμως κουβαλά ένα μυστηριώδες παρελθόν και μια αψηφισιά για το κατεστημένο που απειλεί να ανατρέψει την τόσο τέλεια οργανωμένη κοινότητά τους.
Το Μικρές φωτιές παντού διερευνά το βάρος των μυστικών, την τρομερή δύναμη της μητρότητας, καθώς και τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην πεποίθηση πως ακολουθώντας τους κανόνες μπορείς να αποτρέψεις μια συμφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου