1/7/20

Sherlock Holmes: Η σατανική υπόσχεση - David Stuart Davies




Το συγκεκριμένο είναι το δεύτερο βιβλίο της νέας σειράς με τον Σέρλοκ Χολμς που διαβάζω. Όπως και το πρώτο (Ο λαβύρινθος του θανάτου), έτσι και αυτό μου άρεσε πολύ. 
Στην ιστορία που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας, οι δυο πρωταγωνιστές επισκέπτονται ένα χωριό όπου κατοικούσε (όσο ήταν εν ζωή) ο διαβόητος για την εποχή του σατανιστής Μπαρτόλομιου Μπλάκγουντ, και με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να εμπλακούν σε μια υπόθεση σατανισμού. 
Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι πολύ υποβλητική και οι περιγραφές των χώρων όπου κινούνται οι πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικές. Χωρίς πολλές λέξεις μου δημιουργήθηκαν εικόνες στο μυαλό, ακόμη και ήχοι κάποιες φορές. Ήταν σαν να βλέπω ταινία τρόμου- όχι από αυτές που κυκλοφορούν στα χρόνια μας, αλλά από τις πρώτες, τις παλιές, εκείνες που δεν σε τρομάζουν όπως οι σημερινές μέσω δυνατών ήχων και άλλων ειδικών εφέ, αλλά έχουν μια ατμόσφαιρα υποβλητική που σε κρατάει σε ένταση και εγρήγορση. 
Άλλο στοιχείο που μου άρεσε είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας. Κάποιοι από τους διαλόγους μου θύμιζαν την ομιλία των Άγγλων αριστοκρατών στις αρχές του 20ου αιώνα όπως τους ακούμε στις ταινίες εποχής, κάτι το οποίο με διασκέδασε και με ενθουσίασε μπορώ να πω, αφού σε στιγμές κρίσιμες ο τρόπος που μιλούσαν μου φαινόταν αστείος. 
Γενικά πάντως σε όλο το βιβλίο υπήρχαν αποδείξεις του εξαίρετου χιούμορ του συγγραφέα, δεν ήταν λίγες οι στιγμές που εξεπλάγην ευχάριστα διαβάζοντας κάποιες προτάσεις, μάλιστα αρκετές φορές χαμογέλασα κιόλας. 
Αν και δεν έχω διαβάσει τα βιβλία της κλασικής σειράς που έγραψε ο κ. Ντόιλ (αλλά ποτέ δεν είναι αργά), θεωρώ ότι δεν είναι πολλά αυτά στα οποία κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Δρ. Γουάτσον, όπως συμβαίνει σε αυτό. Μου άρεσε που σε μεγάλο μέρος του βιβλίου όλη η πλοκή δίνεται από την πλευρά του, είναι ο κύριος πρωταγωνιστής, αναλαμβάνει δράση και λειτουργεί εντελώς αυτόνομα. 
Σίγουρα θα διαβάσω και τα υπόλοιπα της σειράς, είναι πολύ καλογραμμένα και περνά πολύ ευχάριστα η ώρα μου. 


Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Ο κύριος Σέρλοκ και ο δόκτωρ Γουάτσον περνούν ανέμελα τις δια-κοπές τους μέχρι που ανακαλύπτουν ένα πτώμα στην παραλία... το οποίο στη συνέχεια εξαφανίζεται. Οι δυο τους αποφασίζουν να αναζητήσουν βοήθεια στο κοντινότερο χωριό, το οποίο κατοικείται από παράξενους και όχι ιδιαίτερα φιλικούς ανθρώπους. Λίγο αργότερα το πτώμα εμφανίζεται ξανά στην αγροικία στην οποία έχουν καταλύσει… και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι καταδιώκονται από διάφορους άγνωστους και παράξενους τύπους. Αλλά και ο Γουάτσον σκέφτεται ότι ο αγαπητός Σέρλοκ δεν είναι ο εαυτός του. Τι μπορεί να συνέβη στον φίλο του; Μήπως ήταν κάτι που είχε σχέση με τον νεκρό πλέον, διαβόητο Μπαρτόλομιου Μπλάκγουντ, λάτρη και ακόλουθο του Σατανά, τα παιδιά του οποίου ζούσαν στο καταραμένο εκείνο χωριό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου