21/6/21

Άγρια φύση - Jane Harper

Άγρια φύση

Έχω διαβάσει όσα έχουν κυκλοφορήσει από τη συγγραφέα στα ελληνικά και μου άρεσαν όλα, καθένα είναι ιδιαίτερο με τον τρόπο του. Το συγκεκριμένο μου άρεσε πολύ όσον αφορά τόσο την πλοκή όσο και τον τρόπο που είναι δομημένο. 
Το κύριο θέμα του βιβλίου είναι η εκδρομή στην οποία συμμετέχουν κάποιοι από τους υπαλλήλους μιας μεγάλης εταιρίας ώστε να επιτύχουν σύσφιξη σχέσεων και ομαδικό πνεύμα. Η υπόθεση ξεκινά όταν επιστρέφουν τα τέσσερα από τα πέντε μέλη της γυναικείας ομάδας, με τη μια από αυτές να έχει χαθεί κάπου στη διαδρομή, μέσα στο βουνό και μάλιστα με άσχημες καιρικές συνθήκες. Μαζί με την τοπική  αστυνομία καλείται και ο ντετέκτιβ Φαλκ με τη συνεργάτη του να ψάξουν να βρουν τη γυναίκα που δεν επέστρεψε. 
Η πλοκή μας δίνεται εναλλάξ αφενός στο σήμερα όπου ο Φαλκ ερευνά τα στοιχεία και αφετέρου λίγες μέρες πριν, όπου η συγγραφέας περιγράφει την εκδρομή χρονικά όπως έγινε, ξεκινώντας από τη συνάντηση στο σημείο εκκίνησης και τελειώνοντας με την αποκάλυψη του τι ακριβώς συνέβη στην πέμπτη γυναίκα. Για εμένα ήταν ελαφρώς πιο ενδιαφέρον το κομμάτι που περιέγραφε την εκδρομή, ο τρόπος που εξελισσόταν η σχέση των γυναικών, η ένταση μεταξύ τους που όλο και ανέβαινε όσο καταλάβαιναν ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ότι περιμένανε...
Η "ξηρασία" θυμάμαι ήταν ένα βιβλίο αργό, χωρίς μεγάλη ένταση. Εδώ αυτό δεν συμβαίνει, η ιστορία εξελίσσεται γρήγορα, σε κάθε σελίδα συμβαίνει και κάτι που προωθεί την πλοκή. Ο Φαλκ δεν είχε πολύ μεγάλο ρόλο, το κύριο βάρος της ιστορίας είναι στις γυναίκες και όχι σε αυτόν. Η προσωπική του ιστορία δεν εξελίσσεται καθόλου, οπότε αυτό σημαίνει ότι το βιβλίο διαβάζεται αυτόνομα, χωρίς να χρειάζεται κάποιος να έχει διαβάσει το προηγούμενο ή το επόμενο. 
Αυτό που μου έλειψε είναι οι περιγραφές του τοπίου. Έχει χωροθετήσει όλη την εξέλιξη μέσα σε ένα βουνό, με δάση, ξέφωτα, μονοπάτια και καταρράκτες, θα μπορούσε να περιγράψει τόσα πράγματα, να μας βάλει μέσα στο τοπίο. Επέλεξε να μην το κάνει και είναι κρίμα. 
Γενικά πάντως είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο, μου άρεσε και το πόσο διαφορετικό είναι από το πρώτο της σειράς με τον Άρον Φαλκ, έχει πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες η συγγραφέας και μου αρέσει ο τρόπος που τις αναπτύσσει.

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Πέντε γυναίκες εγκαταλείπουν την άνεση του κλιματιζόμενου εργασιακού τους περιβάλλοντος, φορτώνονται απρόθυμα τα σακίδιά τους και ξεκινούν να διασχίσουν ένα πάρκο άγριας φύσης στην αυστραλιανή ενδοχώρα. Στόχος αυτής της πεζοπορίας να ενισχυθούν οι μεταξύ τους συναδελφικοί δεσμοί και η ομαδικότητά τους. Στο τέλος της διαδρομής όμως θα μείνουν μόνο τέσσερις... Και καθεμία έχει μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία για το τι ακριβώς τους συνέβη.
Ο ομοσπονδιακός πράκτορας Άρον Φαλκ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την τύχη της αγνοούμενης πεζοπόρου. Καθώς η έρευνά του τον παρασύρει στην καρδιά της οργιώδους βλάστησης, ο Φαλκ ανακαλύπτει πως οι γυναίκες είναι μπλεγμένες μεταξύ τους σ’ ένα κουβάρι από μυστικά, υποψίες και προδοσίες. Θα μπορούσε κάτι απ’ όλα αυτά ωστόσο να οδηγήσει σε φόνο; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου