16/6/21

Σμύρνα (Στα χρόνια της ομίχλης - 3) - Νίκος Γούλιας

Στα χρόνια της ομίχλης

Τελευταίο βιβλίο της τριλογίας και ίσως το πιο "βαρύ" από όλα. Πιστεύω ότι μπορεί να διαβαστεί αυτοτελώς (δεν θα συνιστούσα φυσικά κάτι τέτοιο),  ίσως μάλιστα να μπορεί να σταθεί πιο καλά μόνο του σε σχέση με τα άλλα δύο αφού πια τον κύριο λόγο έχει η ιστορική πλοκή και όχι τόσο οι χαρακτήρες.
Ερχόμαστε πια στις αρχές του 20 αιώνα όπου τα Βαλκάνια πραγματικά δεν είναι καλό μέρος για να ζει κανείς, αφού οι πόλεμοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Έτσι και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Νίκος, νεαρός άντρας, αναγκάζεται να αφήσει πίσω τη ζωή του για να πολεμήσει. Το ιστορικό υπόβαθρο που έχει να περιγράψει ο συγγραφέας είναι δύσκολο και πονάει κάθε Έλληνα. Κι όμως, καταφέρνει να αποδώσει τις ιστορικές συγκυρίες και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τους στρατηγούς και τους κυβερνήτες της Ελλάδας με πολύ ωραίο τρόπο. Δεν είχα κανένα πρόβλημα να ακολουθήσω την εξέλιξη της ιστορίας όσον αφορά τα πραγματικά γεγονότα, βρίσκω μάλιστα ότι η ενσωμάτωσή τους στην πλοκή ήταν εξαιρετική. Δεν θα πω τίποτα περισσότερο, απλά ότι είναι το μόνο (μέχρι τώρα) βιβλίο από όσα έχω διαβάσει που τα γεγονότα περιγράφονται κατά κύριο λόγο από τη μεριά των στρατιωτών και όχι τόσο των απλών πολιτών.

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Σμύρνα και Σμύρνη. Μια γυναίκα και μια πολιτεία. Φημισμένη για τα πυρρόξανθα μαλλιά της η Σμύρνα, για το κορμί λαμπάδα, για την αγέρωχη θωριά της. Ξακουστή στα πέρατα του κόσμου η Σμύρνη, για τις περαντζάδες και τα αρώματά της, τα ξενοδοχεία και τα καταγώγια της. Κοσμοπολίτισσες και οι δύο. Και η γυναίκα και η πολιτεία. Όλους τους είχαν στα πόδια τους, Έλληνες, Τούρκους, Αρμένηδες και λεβαντίνους.
Από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον πρώτο ξεριζωμό των Μικρασιατών το 1914 έως την κατοχή της Σμύρνης το 1919, και από τα χαρακώματα του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου έως την προέλαση του Ελληνικού Στρατού σχεδόν έξω από την Άγκυρα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, ανυποψίαστοι για το παρελθόν και τα μυστικά που τους δένουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι στη δίνη της μικρασιατικής εκστρατείας. Εχθροί τελικά ή φίλοι; Και ανάμεσά τους, πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο, η Σμύρνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου