8/6/21

Ιάσμη (Στα χρόνια της ομίχλης - 1), του Νίκου Γούλια


Το πρώτο μισό του βιβλίου είναι πολύ ωραίο. Μου άρεσε πολύ η απόδοση της ομιλίας της εποχής, οι περιγραφές των ταξιδιών, των σπιτιών, των ρούχων, των εργασιών, όλα δείχνουν τη μεγάλη έρευνα που έκανε ο συγγραφέας και με βοήθησε να μπω στο κλίμα της ζωής των ναυτικών και των οικογενειών τους. 
Πολύ ωραία επίσης ήταν η απόδοση του χαρακτήρα του καπετάν Ισίδωρου και του καπετάν Γιάννη, είναι πια και οι δύο ανάμεσα στους πιο αγαπημένους μου μυθιστορηματικούς ήρωες.
Δυστυχώς, από τη στιγμή που επικεντρώνεται στο Νικόλα (περίπου στη μέση του βιβλίου) αλλάζει και χάνει τη διαφορετικότητά του. Υπάρχουν επαναλήψεις και άσκοπες (για εμένα) περιγραφές του πόσο πολύ ερωτευμένοι ήταν ο Νικόλας με την Ιάσμη. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να μειώσει αρκετά τις σελίδες και να μείνει στην ουσία. 
Παρόλα αυτά είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα εποχής, το οποίο αξίζει να διαβαστεί. 


Update (8-06-2021)
Λίγες μέρες πριν διάβασα το δεύτερο βιβλίο της σειράς, την Χατισέ, και ενθουσιάστηκα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν "τι στο καλό μπορεί να μη μου άρεσε στην Ιάσμη και δεν το θεώρησα καταπληκτικό βιβλίο;" οπότε κάθισα και το ξαναδιάβασα. Όσα γράφω πιο πάνω ισχύουν, τα ίδια σκέφτομαι και τώρα. Όμως θα σταθώ πιο πολύ στο ότι είναι πολύ καλογραμμένο και με εξαιρετική απόδοση τη εποχής,. Απλά επικεντρώνεται πιο πολύ στην προσωπική ιστορία του Νικόλα απ' ότι θα ήθελα, είναι πιο "κοινωνικό" αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο, απ' ότι θα μου άρεσε.
Βασικά, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, μια χαρά είναι το βιβλίο, διυλίζουμε τον κώνωπα μερικές φορές, η αλήθεια μάλλον είναι ότι απλά η Χατισέ μου άρεσε περισσότερο.

Βαθμολογία: 7/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Χίος, 1822. Σε χρόνους παλιούς και δύσκολους, η οικογένεια του Ισίδωρου σκορπά και χάνεται μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους. Στη Σύρο, όπου έχουν καταφύγει αυτός και οι αδερφές του, χάρη στις φροντίδες μιας καθολικής καλόγριας κι ενός Ψαριανού μπουρλοτιέρη καταφέρνουν να επιβιώσουν και να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους, σ’ ό,τι έχει απομείνει όρθιο, για να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή.

Χρόνια μετά, στο ίδιο κυκλαδίτικο νησί, ο Νικόλας, ο ανιψιός του Ισίδωρου, θα γνωρίσει την αγάπη στο πρόσωπο της Ιάσμης, μιας κοπέλας που η αύρα του μυστηρίου την αγκαλιάζει ολόκληρη. Οι δυο νέοι θα ζήσουν τον απόλυτο έρωτα, ενάντια στη μοίρα που παραφυλά σκληρή κι αμείλικτη.

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στο πρώτο μισό ενός ταραγμένου 19ου αιώνα, στα χρόνια της ομίχλης, στους θαλασσινούς δρόμους του Αιγαίου και των Κυκλάδων, από τα σοκάκια του Πυργιού, το λιμάνι και το κάστρο της Χώρας, ως την κοσμοπολίτισσα Ερμούπολη και τη μυστηριακή Σμύρνη με τα χρώματα κι αρώματα της Ανατολής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου