6/10/21

Τρία χρυσά νομίσματα - Josephine Moon

Τρία χρυσά νομίσματα

Από το οπισθόφυλλο πίστευα ότι θα διαβάσω ένα ανάλαφρο βιβλίο, όμως η ζωή της Λάρα (της πρωταγωνίστριας) είχε κρυμμένες δυσάρεστες εκπλήξεις για αυτήν και ευχάριστες αναγνωστικές ώρες για εμένα.
Το βιβλίο ξεκινά με την Λάρα, μόνιμη κάτοικο Αυστραλίας, να βρίσκεται ταξίδι στη Ρώμη και να πετάει νομίσματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι, ευχόμενη αγάπη, γάμο και επιστροφή στη Ρώμη. Κάπου εκεί, και συγκεκριμένα τη στιγμή που αποφασίζει να βοηθήσει έναν ηλικιωμένο κύριο, η ζωή της μπαίνει σε νέα τροχιά και η Λάρα βρίσκεται να εργάζεται ως βοηθός του εν λόγω κυρίου. Πλέον μένει σε μια παραδοσιακή βίλλα στο Κιάντι, κοντά στη Φλωρεντία και εκτός από τα καθήκοντα της οικιακής βοηθού πρέπει να μάθει να φροντίζει τις κότες, να αρμέγει τις δύο κατσίκες του αγροκτήματος και να φτιάχνει τυρί.
Η πλοκή του μυθιστορήματος οδηγεί τη Λάρα ένα ταξίδι στην Ιταλία, όπου εκτός από τα πανέμορφα τοπία της μας ξεναγεί και σε γαστριμαργικές απολαύσεις που κυρίως περιλαμβάνουν την κατανάλωση και τον τρόπο παρασκευής διαφόρων τυριών και ζυμαρικών. Μου άρεσε ο τρόπος που η συγγραφέας μεταφέρει τις πληροφορίες για την παραγωγή των τυριών, είναι ωραία δεμένες με την πλοκή. Επίσης, περιγράφει με όμορφο τρόπο την άποψη που επικρατεί σχετικά με τις οικογενειακές σχέσεις των Ιταλών αλλά και τις συνήθειές τους, την κοινωνικότητα και τον τρόπο συμπεριφοράς τους.
Σε ότι αφορά τη περίοδο που η Λάρα είναι στην Ιταλία, το βιβλίο είναι πράγματι ανάλαφρο, ευκολοδιάβαστο και ευχάριστο. Υπάρχει βέβαια και η ιστορία της ζωής του Σάμιουελς (του ηλικιωμένου) η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη, εμένα όμως δεν μου προκάλεσε καμία στενοχώρια. Ίσως θα έπρεπε, η ζωή του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, είναι στενάχωρη ιστορία, αλλά δεν μου προκάλεσε κανένα συναίσθημα.
 Η ιστορία της ζωής της Λάρα όμως είναι άλλη υπόθεση. Ενώ όλο το υπόλοιπο βιβλίο είναι γραμμένο ανάλαφρα, οι σελίδες που αναφέρονται στη ζωή της πριν έρθει στην Ιταλία είναι πολύ έντονες. Το ίδιο και τα κεφάλαια που αφορούν τη ζωή της οικογένειάς της πίσω στην Αυστραλία το διάστημα που αυτή λείπει στην Ιταλία. Μπορώ να πω ότι η συγγραφέας λέει πολύ σημαντικά πράγματα με εξαιρετικό τρόπο, χωρίς να προσπαθεί να διδάξει αλλά αντίθετα μιλώντας μέσα από την καρδιά της, μεταφέροντας μάλιστα τα συναισθήματα των ηρωίδων με πολύ παραστατικό τρόπο.
Γενικά, αν πούμε ότι όλο το βιβλίο αξίζει επειδή προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα μπορούσαν να αποτελούν παράδειγμα για το πώς πρέπει να γράφονται βιβλία που αφορούν χειριστικά άτομα και τον τρόπο που αυτά καταφέρνουν και καταστρέφουν τη ζωή και τις σκέψεις των ατόμων που βρίσκονται δίπλα τους

Βαθμολογία: 7/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Ένα νόμισμα για να βρει την αγάπη,
ένα νόμισμα για να παντρευτεί
κι ένα για να επιστρέψει στη Ρώμη.

Δύο μέρες πριν η Λάρα Φόξλι πέταξε τρία χρυσά νομίσματα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι. Σήμερα, φροντίζει έναν ιδιόρρυθμο ηλικιω­μένο άντρα και ζει σε μια παραδοσιακή βίλα, στην άλλη άκρη του κόσμου από το σπίτι της και πολύ μακριά από τη στοργή της αγαπημένης της οικογένειας. Σύντομα, αρχίζει να διαφαίνεται ότι οι τρεις ευχές που έκανε στη Ρώμη μπορεί να πραγματοποι­ηθούν και ίσως να επουλωθεί ένα οικογενειακό δράμα, που διαρ­κεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Μέχρι που το παρελθόν της Λάρα απειλεί να καταστρέψει όλα όσα αγαπά…
Τα Τρία Χρυσά Νομίσματα είναι ένα μυθιστόρημα ύμνος στο φαγητό και στην οικογένεια, στη νίκη απέναντι στις αντιξοό­τητες και στην αγάπη… μια υπέροχα προβληματική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου