21/11/21

Το παιχνίδι των κρυφών ευχών - Patrick Redmond

Το παιχνίδι των κρυφών ευχών

Από μικρή μου άρεσαν τα βιβλία που περιέγραφαν τη ζωή των παιδιών που ζούσαν εσώκλειστα στα σχολεία τους, θεωρούσα ότι θα είναι κάτι σαν κατασκήνωση όπου μένεις μαζί με τις φίλες σου, απλά έχει και διάβασμα. Ε, το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφει τη ζωή των οικότροφων τελείως διαφορετικά, με τα πιο μελανά χρώματα. Οι απειλές είναι μόνιμες, οι κοινωνικές διακρίσεις σαφείς, ο πιο δυνατός περνά καλά απειλώντας τους αδύναμους, και γενικά το κλίμα είναι πολύ άσχημο.

Οι χαρακτήρες όλων όσων παίζουν κάποιο ρόλο στην ιστορία είναι σκιαγραφημένοι με εξαιρετικό τρόπο. Η κάθε κίνηση, το κάθε συναίσθημά τους περιγράφεται εξαιρετικά, για όλα τα αγόρια που συμμετέχουν στην πλοκή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες. Οι ιστορίες όλων τους είναι θαυμάσιες, νομίζω ότι δεν έμεινε σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που να μην θιγεί και μάλιστα με άγριο τρόπο, δημιουργώντας εικόνες τόσο ζωντανές που δεν είναι εύκολο να τις ξεχάσεις.  

Άλλο που μου άρεσε είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί. Πώς είναι όταν βλέπεις ταινία και νομίζεις συνέχεια ότι κάτι θα πεταχτεί από την στροφή στο διάδρομο; Ε, αυτήν την αίσθηση είχα όλη την ώρα, ότι κάτι θα συμβεί. Και πράγματι, πολλές φορές "κάτι" συνέβαινε. Υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι στο βιβλίο όπου γίνεται μια απόπειρα από τον συγγραφέα να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης μεταφυσικού, αλλά για εμένα ήταν τελείως αχρείαστο αφού η όλη ιστορία είναι δεμένη αρκούντως καλά. 

Γενικά, αν το βρείτε κάπου πάρτε το, θα σας αρέσει.


Βαθμολογία: 9/10


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Το Αβαείο Κέρκστον, οικοτροφείο αρρένων, δεν είναι μέρος για τους αδύναμους. Με τους σκληρούς του κανόνες, την αυστηρή του πειθαρχία και τις παραδόσεις του, σμιλεμένες με το πέρασμα των χρόνων, έχει ως πολιτική του την αποδυνάμωση της ατομικότητας χάριν της επιβίωσης του συνόλου. Για τον δεκατετράχρονο Τζόναθαν Πάλμερ, δεν είναι παρά μια φυλακή, ένας κόσμος όπου νιώθει να απειλείται συνεχώς. Μια απροσδόκητη φιλία, στο πρόσωπο του δεκαπεντάχρονου Ρίτσαρντ, θα αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο. Αλλά τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται. Ο Τζόναθαν θα βρεθεί αντιμέτωπος με δυνάμεις ανεξέλεγκτες και καταστροφικές. Το χειμερινό εξάμηνο του 1954 κάτι τρομερό συνέβη στο Αβαείο Κέρκστον. Τώρα, σαράντα χρόνια αργότερα, ο δημοσιογράφος Τιμ Γουέμπερ πιστεύει ότι έχει βρει το κλειδί για να αποκαλύψει την αλήθεια. Είναι, όμως, προετοιμασμένος να ζήσει με τις συνέπειες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου