3/2/22

Ίντριγκες στον Λούσιο - Γιώργος Κουντουράκης

Ίντριγκες στον Λούσιο


Το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα (φίλου μου από τα φοιτητικά μας χρόνια οπότε και κάναμε παρέα κάθε φορά που γυρνούσαμε στον τόπο καταγωγής μας για διακοπές) όπου ο απόστρατος αστυνομικός Σεραφείμ Παπαγιάννης με το παρατσούκλι «Αρχιεπίσκοπος» συνεργάζεται με την αστυνομία.

Ο Άρης και η παρέα του, οχτώ άτομα στο σύνολο, όλοι κάπου στα τριάντα τους και ζευγάρια μεταξύ τους, πηγαίνουν στον Λούσιο για να κάνουν ράφτινγκ. Ήδη από την αρχή ο συγγραφέας μας περιγράφει στιγμές έντασης μεταξύ μελών της παρέας, ενώ όσο προχωρά η μέρα της εκδρομής οι καυγάδες εξαπλώνονται και σοβαρεύουν. Όλα σταματούν όταν μετά από έναν πυροβολισμό από το χέρι του Μανώλη ο Άρης πέφτει στο ποτάμι και παρασύρεται από το ρεύμα, οπότε καλείται η Αστυνομία με τον «Αρχιεπίσκοπο» στην ομάδα. Η παρέα μεταφέρεται σε ένα τουριστικό κατάλυμα και εμείς παρακολουθούμε τις ανακρίσεις, τις υπόλοιπες εξελίξεις και τις σκέψεις των αστυνομικών που προσπαθούν να καταλήξουν αν ο πυροβολισμός του Άρη είναι ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια.

Το βιβλίο γενικά κινείται στα ίδια πλαίσια με το προηγούμενο (1352μ. Έγκλημα στην Κατάρα). Είναι ένα ξεκάθαρο αστυνομικό μυθιστόρημα μικρού μεγέθους, με τον συγγραφέα να αφαιρεί από τις σελίδες οτιδήποτε περιττό. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάλυση στους χαρακτήρες, ούτε περιγραφές τοπίων ή συναισθημάτων, ενώ ακόμη και οι διάλογοι είναι πολύ περιορισμένοι. Μόνη εξαίρεση τα λίγα στοιχεία που μας δίνει και αφορούν τη σχέση των οχτώ φίλων. Α, και μια πολύ σύντομη ανάλυση περί του τρόπου λειτουργίας του πελατειακού κράτος και ενός εναλλακτικού συστήματος ψηφοφορίας (ενσωματωμένα αμφότερα στην πλοκή) που τα βρήκα αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα περιεκτικό, χωρίς πολυλογίες και άσκοπες περιγραφές, που επικεντρώνεται καθαρά στα στοιχεία που χρειάζονται για το στήσιμο της υπόθεσης. Δεν αποκαλύπτονται όμως όλα από την αρχή, αφήνει χώρο ώστε στο τέλος να γίνει μια ανατροπή αποκαλύπτοντας και εξηγώντας όσα επιπλέον χρειάζονται για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη και για ποιο λόγο. Μέχρι το σημείο όπου πια η υπόθεση βρίσκει τη λύση της χάρη στις ικανότητες ανάλυσης του «Αρχιεπισκόπου» ο οποίος βλέπει πέρα από τα προφανή και σκέφτεται σωστά. Για το μέγεθός του (είναι μόνο 132 σελίδες) βρίσκω πως είναι ό,τι πρέπει.


Βαθμολογία: 9/10 (σαφώς δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική αλλά δεν βάζω 10 για να πιέσω τον συγγραφέα να γράψει και κάτι πιο πολυσέλιδο! )

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η συνοχή µιας οκταµελούς παρέας νέων, µε στενούς γι’ αρκετά χρόνια δεσµούς, δοκιµάζεται από ακραίες συµπεριφορές, εγωισµούς κι αντιζηλίες. Το προγραµµατισµένο ράφτινγκ στον ποταµό Λούσιο, αντί να επουλώσει πληγές, επιφέρει µοιραία αποτελέσµατα. Ο Άρης πέφτει στο ποτάµι από πυροβολισµό του Μανώλη και το σώµα του χάνεται στο ισχυρό ρεύµα. Δόλος ή ατύχηµα;

Ο απόστρατος αξιωµατικός της Αστυνοµίας µε το παρατσούκλι «Αρχιεπίσκοπος», που αρνείται να εγκαταλείψει τις εξιχνιάσεις εγκληµάτων, προσφέρεται να βοηθήσει τον αρµόδιο Αστυνόµο στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι ανακρίσεις και τα γεγονότα που λαµβάνουν χώρα στο συγκρότηµα ενοικιαζόµενων, όπου έχει καταλύσει η παρέα, αποκαλύπτουν συνεχώς νέα, κρυφά κίνητρα στα λόγια και στις πράξεις των µελών της και τοποθετούν κι άλλους στο κάδρο των υπόπτων και των ηθικών αυτουργών, µε αποτέλεσµα η ενοχή του Μανώλη να εξασθενεί. Καταιγιστικές εξελίξεις κι αλυσιδωτές, ανατρεπτικές αποκαλύψεις αλλάζουν συνεχώς την κατεύθυνση των απαντήσεων στο αίνιγµα, προτού δοθεί η οριστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου