16/10/23

Η ήσυχη ένοικος - Clemence Michallon

Η ήσυχη ένοικος

"Η Ήσυχη ένοικος", μυθιστόρημα από τη σειρά Crime  των εκδόσεων Ψυχογιός. '"Ένοικος" είναι η Ρέιτσελ, μια νεαρή γυναίκα την οποία έχει απαγάγει και κρατά φυλακισμένη σε μια αποθήκη τα τελευταία πέντε χρόνια ο Έινταν. 

Η πλοκή ξεκινά όταν ο Έινταν αποφασίζει ότι αυτός και η Σεσίλια, η δεκατριάχρονη κόρη του, θα μετακομίσουν και η Ρέιτσελ θα πάει μαζί τους, υπό την απαράβατη προϋπόθεση να μην μαθευτεί ποτέ ότι είναι φυλακισμένη. Θα πρέπει να παριστάνει την ένοικο ενός δωματίου του σπιτιού, ότι ζει οικειοθελώς απομονωμένη από τον έξω κόσμο και κυρίως να μην αποκαλύψει ποτέ στη Σεσίλια ούτε ίχνος της αλήθειας. Αλλιώς, θα την σκοτώσει. 

Υπάρχει και άλλο ένα άτομο που παίζει ρόλο στην ιστορία, η Έμιλι, η γυναίκα που ερωτεύεται τον Έινταν. Είναι ο μόνος ενήλικος άνθρωπος που τον πλησιάζει αρκετά ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να ανακαλύψει το μυστικό του. Οι υπόλοιποι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, ο Έινταν είναι κακός, η Ρέιτσελ θύμα και η Σεσίλια πολύ μικρή για να καταλάβει τι συμβαίνει. Η Έμιλι για εμένα είναι αμφιλεγόμενος χαρακτήρας, αν και στην αρχή τη συμπάθησα κατά την εξέλιξη της ιστορίας βρήκα τη συμπεριφορά της αδικαιολόγητη, ενίοτε ακόμη και ανόητη. 

Η ιστορία προχωρά μέσα από την αφήγηση των τριών γυναικών, με την καθεμιά να μας δίνει τη δική της οπτική για τα γεγονότα. Kυρίως παρακολουθούμε την Ρέιτσελ, η ιστορία της οποίας έχει τεράστιο ενδιαφέρον αφού εκτός από τις σκέψεις και κάποια συναισθήματά της που αφορούν το παρόν, μας διηγείται και βασικά στοιχεία του παρελθόντος της, της ζωής της πριν βρεθεί όμηρος του Έινταν.

Δεν είναι κλειστοφοβικό το βιβλίο, δεν διαδραματίζεται ολόκληρο σε εσωτερικό χώρο, όπως ήταν για παράδειγμα "Το δωμάτιο" (με το οποίο θα μπορούσες ίσως να βρεις κάποια κοινά στοιχεία όσον αφορά τη βασική ιδέα). Είναι όμως αρκετά στατικό, αφού οι ήρωές του κινούνται σε τρείς ή τέσσερις χώρους. Ίσως η συγγραφέας θα μπορούσε να περιγράψει περισσότερο τους εν λόγω χώρους αλλά στην πραγματικότητα δεν βλέπω τον λόγο να το κάνει αυτό, πέρα από το ότι σε εμένα (ως αναγνώστρια) αρέσει να διαβάζω λεπτομέρειες. Κύριο μέλημα είναι να μας αναλύσει την ψυχολογία και τα συναισθήματα των τριών γυναικών και κυρίως της Ρέιτσελ, την οποία παρακολουθούμε αρκετά αποστασιοποιημένα αφού η συγγραφέας επέλεξε να χρησιμοποιήσει δεύτερο (και όχι πρώτο ή τρίτο) πρόσωπο όταν την χρησιμοποιεί ως αφηγήτρια. Ακούγεται λίγο περίεργο και η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο ασυνήθιστο αλλά τελικά βγήκε καλό, πρωτότυπο. 

Ως ιστορία έχει αρκετές ανατροπές, μου άρεσε κάθε σημείο του. Δεν το βρήκα πολύ αγχωτικό, εννοώ ότι αν και μέχρι το τέλος υπήρχε το ερώτημα αν η Ρέιτσελ θα ζήσει ή θα πεθάνει δεν με άγχωσε το μέλλον της. Αντίθετα, αρκετές φορές σφίχτηκα περιμένοντας να δω ποια θα είναι η αντίδραση του Έινταν σε όσα συνέβαιναν και πόσο θα βλάψει την Ρέιτσελ. Μου άρεσε επίσης και ο τρόπος που γράφει η συγγραφέας, με σαφήνεια, χωρίς να αναλώνεται σε οτιδήποτε περιττό, με κοφτές μικρές προτάσεις.

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Ο Έινταν Τόμας είναι ένας σκληρά εργαζόμενος οικογενειάρχης, ιδιαίτερα αγαπητός στη μικρή κωμόπολη όπου ζει. Είναι από τους ανθρώπους που δίνουν πάντα ένα χέρι βοήθειας, που έχουν πάντα έναν καλό λόγο για τον καθένα. Όμως έχει ένα σκοτεινό μυστικό: απάγει γυναίκες και τις σκοτώνει. Έχει ήδη διαπράξει οχτώ φόνους, και η Ρέιτσελ, φυλακισμένη σε μια αποθήκη, τρέμει πως θα είναι το επόμενο θύμα του.

Όταν η γυναίκα του Έινταν πεθαίνει από καρκίνο, αυτός και η δεκατριάχρονη κόρη του η Σεσίλια αναγκάζονται να μετακομίσουν. Σίγουρος ότι ύστερα από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας η Ρέιτσελ έχει υποστεί αρκετή πλύση εγκεφάλου ώστε να μην αποπειραθεί να το σκάσει, ο Έινταν επιλέγει να την πάρει μαζί του και τη συστήνει στην κόρη του ως «φίλη φίλων» που έχει ανάγκη από στέγη. Όμως η Ρέιτσελ, που ξέρει να μάχεται και να επιζεί, βλέπει στο πρόσωπο της Σεσίλια μια σανίδα σωτηρίας και αρχίζει διστακτικά να χτίζει μια σχέση μαζί της. Τότε εμφανίζεται στη σκηνή η Έμιλι, που είναι τρελά ερωτευμένη με τον όμορφο χήρο. Θα μπει στην τροχιά της Ρέιτσελ και της Σεσίλια και θα πλησιάσει κι αυτή επικίνδυνα το φρικτό μυστικό του Έινταν.

Ένα δραματικό μυθιστόρημα σασπένς, ειπωμένο από την οπτική γωνία τριών γυναικών. Ένα αγωνιώδες θρίλερ και συνάμα μια οξυδερκής σπουδή στο ψυχολογικό τραύμα, στη θέληση για επιβίωση και στη δυναμική της ισχύος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου