17/11/23

Αυτόλυκος ο κλέφτης - Μιχαήλ Σιδηρόπουλος

 

Αυτόλυκος ο κλέφτης

Αυτόλυκος ο κλέφτης, το πρώτο βιβλίο του κ. Σιδηρόπουλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στα αρχαία χρόνια, "τα χρόνια των μυθολογικών ηρώων" όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα ο συγγραφέας. 

Πρωταγωνιστής είναι ο Αυτόλυκος που μεγαλώνει με τη μητέρα του στο αγρόκτημά της σε μια πόλη με λίγους κατοίκους που ονομάζεται Λιλαία. Όταν η μητέρα του διαπράττει ύβρη στην Άρτεμη, η Θεά την εκδικείται σκοτώνοντάς την με ένα χρυσό βέλος και ο Αυτόλυκος, παιδί ακόμη, μένει ολομόναχος. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη όταν σφετερίζονται την περιουσία του και τον διώχνουν από το σπίτι του. Καταφέρνει να επιβιώσει και μεγαλώνει με κυρίαρχη στο μυαλό του τη σκέψη της εκδίκησης και της ανάκτησης όσων του κλέψανε. Εμείς τον ακολουθούμε σε αυτόν του τον αγώνα αλλά και πιο μετά, όταν ταξιδεύει σε μεγάλο τμήμα της Ελληνικής επικράτειας και μέσα από τις κινήσεις του διαβάζουμε πολλά για τη ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. 

Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να βρει πολλά στοιχεία για την εποχή αυτή και μάλιστα τα έχει ενσωματώσει με πάρα πολύ όμορφο και διακριτικό τρόπο στην πλοκή. Μιλά για τη διατροφή, για τις ενδυμασίες, για τα όπλα και την εκπαίδευση των αντρών, για τις οικιακές και τις υπόλοιπες εργασίες. Ο Αυτόλυκος κάνει ένα ταξίδι σε αρκετές περιοχές και μας περιγράφει κάποια από τα έθιμα των κατοίκων τους, τα παλάτια των βασιλιάδων, τις σκηνές εκστρατείας και πολλά πολλά ακόμη. Εμβόλιμα, αναφέρει και κάποιους μύθους  που κυκλοφορούσαν για τις περιοχές που επισκεπτόταν ενώ βάζει τους Θεούς να εμπλέκονται στις ζωές των ανθρώπων και να επηρεάζουν τις κινήσεις και τις αποφάσεις τους. 

Μου άρεσε πάρα πολύ το βιβλίο. Διαφέρει από τα υπόλοιπα που έχω διαβάσει και αφορούν ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, κυρίως επειδή μιλά για έναν εντελώς άγνωστο (σε εμένα τουλάχιστον ήρωα), οπότε δεν υπήρχαν γνωστά σημεία στην ιστορία, δεν ήξερα καθόλου πώς θα εξελιχθεί και τι θα γίνει στη συνέχεια. Επίσης, είναι πολύ καλογραμμένο, ρέει εύκολα και δεν κουράζει με περιττές λεπτομέρειες και επαναλήψεις. Μπράβο στον συγγραφέα, ελπίζω να έχει έμπνευση και διάθεση να γράψει και άλλα βιβλία αυτού του επιπέδου. 

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Οίκος και οικογένεια.

Ακολουθήστε το µοναχικό ταξίδι του Αυτόλυκου στην αναζήτηση αυτών που έχασε σε πολύ νεαρή ηλικία, πολλά χρόνια πριν γίνει ο παππούς δύο εκ των πιο πολυµήχανων ηρώων, του Οδυσσέα και του Ιάσονα. Μεγαλωµένος ως ορφανός, έχει αναπτύξει τον δικό του κώδικα ηθικής, ο οποίος έχει στο κέντρο του το ένστικτο της επιβίωσης. Η υφαρπαγή έχει γίνει η δεύτερή του φύση. Ασήµαντος. Μόνος. Αδιάφορος. Κινείται στις σκιές.

Είναι ευχή ή κατάρα να έχεις στη ζωή σου το θεϊκό στοιχείο;

Μια µυθολογική περιπέτεια µε καταιγιστική δράση, µέσα από το πρίσµα ενός «κλέφτη» ο οποίος µετά την εύνοια της θεάς Τύχης, είναι σίγουρο ότι θα χαίρει και της δικής σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου