27/11/23

Αριάδνη - Jennifer Saint

Αριάδνη

Κόρη της Πασιφάης και του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, εγγονή του Θεού Ήλιου και αδερφή του Μινώταυρου και της Φαίδρας, η Αριάδνη έγινε γνωστή επειδή συμμάχησε με τον Θησέα, τον νεαρό πρίγκιπα της Αθήνας και τον βοήθησε να βρει την έξοδο του λαβύρινθου αφού πρώτα σκότωσε τον Μινώταυρο. Και μετά; Μετά τι έγινε; Μέχρι εδώ φτάνανε οι γνώσεις μου από τα σχολικά χρόνια. Κάποια στιγμή, ενήλικη πλέον, πήρε κάπου το μάτι μου ότι η Αριάδνη διέφυγε από την Κρήτη μαζί με τον Θησέα και ότι αυτός αντί να την πάει στην Αθήνα την εγκατέλειψε μόνη της σε κάποιο νησί. Και σε αυτήν ακριβώς την εκδοχή, που φαίνεται να είναι η πιο διαδεδομένη, έχει βασίσει την ιστορία της η συγγραφέας.

Στο βιβλίο μας μιλά για τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο η ίδια η Αριάδνη, ξεκινώντας από τα παιδικά της χρόνια στο παλάτι, τη γέννηση του Μινώταυρου και όσα άλλαξαν μετά από αυτήν και προχωρά στη γνωριμία με τον Θησέα και την απόφασή της να τον βοηθήσει ενάντια στα συμφέροντα της πόλης και του πατέρα της. Και φυσικά συνεχίζει με τη ζωή της όπως εξελίχθηκε αφού έφυγε από την Κρήτη, ενώ σε κάποια κεφάλαια μας μιλά και η Φαίδρα συμπληρώνοντας όπου χρειάζεται την ιστορία. Εμβόλιμα στην πλοκή και σε κάθε διαθέσιμη ευκαιρία, η συγγραφέας έχει βάλει γνωστούς μύθους και κάποια (λίγα είναι η αλήθεια) στοιχεία για τη ζωή εκείνη την εποχή. 

Δεν έχασα ούτε για λίγο το ενδιαφέρον μου, ούτε καν στα σημεία που ήξερα τι θα ακολουθήσει. Πολύ καλογραμμένη η ιστορία και η επιλογή της συγγραφέως να μας την διηγηθεί μέσα από τα μάτια της Αριάδνης είναι εξαιρετική, αφού μας περιγράφει συνεχώς τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της. Δεν μου άρεσε  ιδιαίτερα ο χαρακτήρας που απέδωσε στον Θησέα (και νομίζω στο πρόσωπο αυτού σε όλους τους μυθολογικούς ήρωες), αλλά ταίριαζε στον τρόπο διήγησης και στην τροπή που πήρε η ιστορία.

Δεν θέλω να ρισκάρω να μαρτυρήσω στοιχεία της πλοκής σε κάποιούς που όπως εγώ δεν γνωρίζουν τι συνέβη στην Αριάδνη αφού έφυγε από την Κρήτη , οπότε θα σταματήσω κάπου εδώ. Απλά θα προσθέσω ότι χαίρομαι πολύ που τείνει να γίνει μόδα η αναβίωση της ελληνικής μυθολογίας και ελπίζω να συνεχίσουμε ως αναγνώστες να είμαστε τυχεροί και να αναλαμβάνουν το "retelling" ικανοί συγγραφείς, όπως ακριβώς συνέβη και σε αυτήν την περίπτωση. 

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Η Αριάδνη, πριγκίπισσα της Κρήτης, μεγαλώνει χαιρετίζοντας κάθε πρωί την αυγή με χορούς και ακούγοντας τις ιστορίες της τροφού της για θεούς και ήρωες. Όμως κάτω από το χρυσό παλάτι αντηχούν τα συνεχή χτυπήματα από τις οπλές του αδερφού της, του Μινώταυρου, ενός τέρατος που ζητά θυσίες αίματος.

Όταν ο πρίγκιπας της Αθήνας Θησέας φτάνει για να εξοντώσει το τέρας, η Αριάδνη διακρίνει στα πράσινα μάτια του όχι μια απειλή αλλά ένα μέσο διαφυγής. Αψηφώντας τους θεούς, προδίδοντας την οικογένεια και τη χώρα της και διακινδυνεύοντας τα πάντα για την αγάπη, η Αριάδνη βοηθά τον Θησέα να σκοτώσει τον Μινώταυρο.

Όμως η απόφαση της Αριάδνης θα της εξασφαλίσει μια ευτυχή κατάληξη; Και τι θα γίνει με τη Φαίδρα, την αγαπημένη μικρότερη αδερφή της, την οποία αφήνει πίσω;

Σαγηνευτικό και άκρως συναρπαστικό, το βιβλίο της Jennifer Saint φέρνει τις "ξεχασμένες" γυναίκες της ελληνικής μυθολογίας στην καρδιά της αφήγησης, καθώς αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου