1/12/23

Οι μάγισσες του Βάρντε - Kiran Millwood Hargrave

Οι μάγισσες του Βάρντε

Εξαιρετικό βιβλίο, με καταπληκτική ατμόσφαιρα και μια πολύ ωραία ιστορία (διαβάστε το οπισθόφυλλο, δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο για την πλοκή, τα λέει πολύ ωραία). Διαδραματίζεται στις αρχές του 17ου αιώνα στο Βάρντε, μια περιοχή στον βορρά της σημερινής Νορβηγίας. Η επιλογή των χαρακτήρων που έχει κάνει η συγγραφέας είναι εξαιρετική, κυρίως των γυναικών (οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι γυναικείοι). Άλλες είναι πιο δυνατές και αναλαμβάνουν να ηγηθούν όταν χρειάζεται ώστε να μπορέσει όλο το χωριό να επιβιώσει, άλλες είναι πιο αδύναμες, υποκύπτουν στο πένθος τους και αδυνατούν να συνεχίσουν, ενώ φυσικά υπάρχουν και οι κακοί χαρακτήρες που λειτουργούν για προσωπικό όφελος. Συμπάθησα πολύ τόσο την Μάρεν και την Ούρσα (τις δύο βασικές πρωταγωνίστριες που μας διηγούνται την ιστορία) όσο και την Ντίινα, μια προσωπικότητα αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες. 

Η συγγραφέας εκτός από την δημιουργία εξαιρετικών χαρακτήρων που πιστεύω θα θυμάμαι για πολύ καιρό, κατάφερε και δημιούργησε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Το "όμορφη" μάλλον θα έπρεπε να το βάλω σε εισαγωγικά, αφού μιλάμε για μια περιοχή όπου το χειμώνα δεν ξημερώνει ποτέ, ακόμη και το καλοκαίρι έχει κρύο, το φαγητό είναι ελάχιστό όλες τις εποχές του χρόνου και η θάλασσα που είναι δίπλα στο χωριό μπορεί να θρέψει τους κατοίκους με τα ψάρια της, δεν είναι όμως επιτρεπτό στις γυναίκες να ψαρέψουν. Οι συνθήκες που ζούσαν εκείνη την εποχή περιγράφονται εξαιρετικά. Οι δουλειές που έπρεπε να κάνουν, οι ενδυμασίες και τα φαγητά, τα σπίτια και τα ταξίδια, όλα είναι δοσμένα με αρκετές λεπτομέρειες. Και γενικά, μέσα σε αυτήν την περιγραφή της πολύ δύσκολης  καθημερινότητας κυλά το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, μέχρι το τελευταίο τμήμα του όπου επικεντρώνεται στις κατηγορίες περί μαγείας και στην καταδίκη ως μάγισσες κάποιων από τις γυναίκες.

Πολύ ωραίο, γρήγορο, καλογραμμένο, μας άφησε να ρίξουμε μια μικρή ματιά σε έναν κόσμο και μια εποχή άγρια και ευτυχώς ξεπερασμένα. 

Βαθμολογία: 9/10 

(θα μπορούσε να λείπουν οι λεπτομέρειες για την προσωπική σχέση της Ούρσα και της Μάρεν, δεν με ενδιέφεραν και δεν μου ταίριαξαν τόσο με την υπόλοιπη ιστορία. Δεν με ενόχλησαν όμως ιδιαίτερα...) 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1617, μια τρομερή καταιγίδα ξέσπασε στη θάλασσα της απομακρυσμένης νορβηγικής νήσου Βάρντε. Η Μάρεν Μαγκνουσντάττερ στέκει και παρακολουθεί, ενώ τα κύματα καταπίνουν σαράντα ψαράδες, ανάμεσά τους τον πατέρα της και τον αδελφό της. Οι άντρες του χωριού χάνονται από τη µια στιγμή στην άλλη –το Βάρντε είναι πλέον τόπος γυναικών.

Δεκαοχτώ μήνες αργότερα καταφθάνει στο χωριό µια απειλητική μορφή. O Αβεσσαλώμ Κόρνετ ήρθε από τη Σκοτία για να τιθασεύσει ένα μέρος άγριο, στην άκρη του πολιτισμένου κόσμου, και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να υποτάξει τις γυναίκες του Βάρντε. Μαζί του ταξιδεύει και η νεαρή του σύζυγος, η Ούρσα. Στο Βάρντε, και στο πρόσωπο της Μάρεν, η Ούρσα βρίσκει κάτι που δεν έχει ξαναδεί – γυναίκες ανεξάρτητες. Ο Αβεσσαλώμ όµως δε βλέπει παρά ένα μέρος όπου ξεχειλίζει ανυπέρβλητο κακό, το οποίο πρέπει να ξεριζώσει πάση θυσία…

Οι μάγισσες του Βάρντε , που είναι εμπνευσμένες από τα πραγματικά γεγονότα της καταιγίδας του Βάρντε και τις δίκες των μαγισσών που έλαβαν χώρα στο νησί, είναι ένα μυθιστόρηµα για το πώς η καχυποψία διαβρώνει έως εσχάτων μια κοινότητα και για το πώς η αγάπη μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη αλλά και πανίσχυρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου