7/10/24

Ξένο δέρμα - Tana French

Ξένο δέρμα

Λοιπόν, το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ. Η Κάσι αναλαμβάνει (ξανά) καθήκοντα μυστικού αστυνομικού και αυτή τη φορά πηγαίνει να ζήσει με μια παρέα τεσσάρων νεαρών που συγκατοικούν σε ένα σπίτι. Έχει γίνει καταπληκτική δουλειά στην περιγραφή της καθημερινότητας των συγκατοίκων, η ατμόσφαιρα είναι εξαιρετική, κάθε φορά που κάποιος υποπτεύεται κάτι και προσπαθεί να στήσει παγίδα στην Κάσι πραγματικά συναισθάνεσαι την παγωμάρα που την καταλαμβάνει. Δεν μπορώ να πω ότι αγχώθηκα, σφίχτηκα όμως πολλές φορές.

Αν θέλετε να διαβάσετε κάποιο αστυνομικό με πολλές σκηνές βίας, με αίματα και λεπτομερείς περιγραφές πτωμάτων, αυτό το βιβλίο δεν είναι για εσάς. Εδώ, ακόμη και τα πτώματα περιγράφονται με ευγένεια και διακριτικότητα, επαρκώς όμως ώστε να δημιουργηθεί στο μυαλό η εικόνα. Από κάποια στιγμή και μετά, προσωπικά δεν με ενδιέφερε καν ποιος είναι ο δολοφόνος. Πιο πολύ νοιαζόμουν για τις αποφάσεις που θα πάρει η Κάσι στην προσωπική της ζωή, πως θα εξελιχθεί η συγκατοίκηση και η σχέση της με τα υπόλοιπα άτομα. 

Μου άρεσαν πάρα πολύ οι χαρακτήρες των συγκατοίκων της Κάσι. Δεν μπορώ να θυμηθώ εμφανισιακά χαρακτηριστικά τους αν και φαντάζομαι ότι η συγγραφέας θα έδωσε περιγραφές τους, σίγουρα όμως οι χαρακτήρες είναι πολύ προσεκτικά και με λεπτομέρεια σκιαγραφημένοι. Έχει δώσει τόση προσοχή στην λεπτομέρεια που μοιάζουν σαν αληθινοί άνθρωποι. Μπράβο της. 

Για να προλάβω κάποιους από εσάς που ίσως να μην το ξέρετε: το βιβλίο είναι συνέχεια του "Στο δάσος", συνεχίζει λίγους μήνες μετά το τέλος του και μάλιστα απ' ότι καταλαβαίνω έχει τους ίδιους βασικούς πρωταγωνιστές. Δεν έχω διαβάσει το "Στο δάσος", τώρα το πήρα και θα το διαβάσω και εκείνο παρότι πιθανότατα ξέρω μια πολύ καλή περίληψη της υπόθεσης αφού πολλές φορές η συγγραφέας ανατρέχει στο παρελθόν της Κάσι. Αν όντως συμβαίνει αυτό, προσωπικά δεν με πειράζει να ξέρω την υπόθεση, καθόλου, όχι όταν το βιβλίο είναι καλογραμμένο. Εσείς, αν σας ενοχλεί, διαβάστε πρώτα το "Δάσος". 

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Η συγκλονιστική συνέχεια του πολυβραβευμένου μυθιστορήματος Στο δάσος

Έξι μήνες μετά τα τραγικά περιστατικά στο Νοκναρί που ανέτρεψαν όλες τις βεβαιότητες στη ζωή της, η Κάσι Μάντοξ έχει μετατεθεί από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου και δεν προτίθεται να επιστρέψει ως τη στιγμή που ένα επείγον τηλεφώνημα τη στέλνει σε μια σχεδόν απόκοσμη σκηνή εγκλήματος. Το θύμα μοιάζει τρομερά με την Κάσι, ενώ το όνομα της νεκρής γυναίκας, Αλεξάντρα Μάντισον, είναι ένα ψευδώνυμο που η νεαρή αστυνομικός χρησιμοποιούσε όταν δούλευε ως μυστική. Η Κάσι θα πρέπει για άλλη μια φορά να μπει σε ξένο δέρμα, προκειμένου να ανακαλύψει όχι μόνο ποιος σκότωσε αυτή την κοπέλα, αλλά και, το σημαντικότερο, ποια ήταν η πραγματική της ταυτότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου