28/8/19

Νεκρονομικόν, το χειρόγραφο των νεκρών, του Αντώνη Αντωνιάδη


Λοιπόοοον. Δυστυχώς, δεν μου άρεσε ιδιαίτερα το βιβλίο. Η θεματολογία του ήταν καλή, ή μάλλον όχι απλά καλή, είναι σπάνιο να βρεις βιβλίο που να ασχολείται με τέτοιο θέμα. Μάλιστα, είμαι σίγουρη ότι για τους οπαδούς του Λάβκραφτ θα σημαίνει περισσότερα το βιβλίο, πιθανόν να τους ενθουσιάσει. Όμως εγώ δεν έχω διαβάσει Λάβκραφτ, καθόλου. Η μυθολογία Κθούλου μου είναι παντελώς άγνωστη, μόνο το όνομα ξέρω. 
Θα μου πεις: "Πειράζει αυτό; Δεν σε κάλυψε το βιβλίο; Δεν τα εξηγεί αρκετά;" Και εγώ θα απαντήσω πως όχι, είχα συνεχώς την αίσθηση ότι το βιβλίο απευθύνεται σε γνώστες της μυθολογίας και όχι τόσο στο ευρύ κοινό. Έχει λίγες μέρες που το τελείωσα, και αυτό που μου έμεινε από την ιστορία... είναι ότι δεν κατάλαβα και πολλά. 
Εκτός από αυτό, είχα πολλές φορές την αίσθηση ότι ο συγγραφέας άσκοπα χρησιμοποιεί εξεζητημένο λεξιλόγιο που όποτε το συναντούσα με έκανε να κολλάω στη λέξη (γράφω από μνήμης μια πρόταση που μου έμεινε: " η στεντόρεια εσωτερική της φωνή..." ).
Δε θέλω να παρεξηγηθώ, το βιβλίο δεν είναι κακό. Μάλιστα βρίσκω εξαιρετική την τοποθέτηση της ιστορίας στο Μεσαίωνα, ταιριάζει πολύ με την πλοκή, ενώ με κάλυψαν και οι πληροφορίες που δίνει ο συγγραφέας για την εποχή. Είναι γραμμένο όμορφα, η ιστορία ρέει σχετικά γρήγορα, απλά με ξένισαν πολύ τα όσα γράφω πιο πάνω. 

Βαθμολογία: 4/10 (δυστυχώς). 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου


Το βιβλίο Νεκρονομικόν, Το Χειρόγραφο των Νεκρών, πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2015 από τις εκδόσεις Hippocampus Press.

Μεσαίωνας. Στο πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης καταφτάνει ένας παράξενος μοναχός που ζητάει ακρόαση από τον πατριάρχη Θεοφύλακτο Λεκαπηνό. Πρέπει να αφηγηθεί μια απίθανη, αλλά αληθινή, ιστορία και να φανερώσει όλα εκείνα τα στοιχεία για τις κακόβουλες δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο. Ο πατριάρχης μαζί με άλλους επισκόπους δέχονται να ακούσουν τον μοναχό και...
Όταν ο αμερικανός συγγραφέας Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ εμπνεύστηκε και έγραψε για το Νεκρονομικόν, το καταραμένο και απαγορευμένο βιβλίο «μαγείας», θεώρησε ότι μ’ αυτό θα άνοιγε τις πύλες για άλλους κόσμους και διαστάσεις μέσα στις λογοτεχνικές του ιστορίες. Εκείνο που δεν περίμενε ήταν ότι θα άνοιγε τις πύλες του χρόνου και της φαντασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άλλοι συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές, μουσικοί και σκηνοθέτες σ’ όλον τον κόσμο επηρεασμένοι από το δημιούργημά του να συνεχίσουν την ανάπτυξη των ονείρων-εφιαλτών του. 
Ποια είναι όμως η ιστορία του Νεκρονομικού; Σύμφωνα με τον Χ. Φ. Λάβκραφτ, ο συγγραφέας του διαβολικότερου βιβλίου που υπήρξε ποτέ είναι ο Άραβας Αμπντούλ Αλχαζρέντ και ο αρχικός τίτλος του βιβλίου είναι Αλ Αζίφ. Νεκρονομικόν το ονόμασε ο Έλληνας που το μετέφρασε από τα αραβικά στα ελληνικά, ο Θεόδωρος Φιλήτας. Στο βιβλίο που κρατάτε θα διαβάσετε τα γεγονότα και τις περιπέτειες της ζωής του Θεόδωρου Φιλήτα, πριν και μετά την ανακάλυψη του καταραμένου βιβλίου που έμεινε γνωστό στην Ιστορία με το όνομα που του έδωσε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου