20/1/20

Ο βάτραχος - Πάνος Γιαλίτσης


Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στη σύγχρονη Ελλάδα και πρωταγωνιστής είναι ο Πολ, χρεωκοπημένος, άνεργος και χωρισμένος. Γνωρίζει τυχαία τον Φάνη, έναν συγγραφέα, τον οποίο και συναντά καθημερινά για να ακούσει από το στόμα του τη συνέχεια της ιστορία που γράφει.
Η αλήθεια είναι ότι μόλις διάβασα τις πρώτες σειρές της ιστορίας του Φάνη ταράχτηκα λίγο με αρνητικό τρόπο. Βλέπεις, ο Φάνης συγγράφει και διηγείται μια ιστορία στην οποία πρωταγωνιστούν ζώα που μιλάνε (μεταξύ τους) και φοβήθηκα ότι εν τέλει θα διαβάσω ένα παιδικό παραμύθι. Όμως έπεσα έξω. Εκτός από την ανθρώπινη φωνή, ο συγγραφέας έχει δώσει στα ζώα που χρησιμοποιεί ανθρώπινα αισθήματα, πάθη και επιθυμίες, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια πολύ όμορφη μικρογραφία της ανθρώπινης κοινωνίας. Μέσα στη λίμνη που διαδραματίζεται μεγάλο μέρος της πλοκής, το ζώο- πρωταγωνιστής έρχεται σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες και καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες συμπεριφορές, καλές ή κακές, ακριβώς όπως και εμείς στην καθημερινότητά μας. Έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να διαβάζει με εξαιρετικό ενδιαφέρον την ιστορία και να ταυτίζω συμπεριφορές και χαρακτήρες με ανθρώπους και καταστάσεις που εγώ η ίδια έχω βιώσει. 
Εκτός από την ιστορία που διηγείται ο Φάνης, μαθαίνουμε και το παρελθόν του Πολ, κυρίως όσον αφορά τη σχέση με τη γυναίκα του και το πώς με την πάροδο των ετών κατέληξαν στο χωρισμό, με πολλά μηνύματα για την αγάπη και την υπομονή που πρέπει να κάνουμε σε μια μακρόχρονη σχέση. 
Μου άρεσε πολύ. Βρήκα πρωτότυπο τον τρόπο που ο συγγραφέας έγραψε την ιστορία, δίνοντας δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής μέσω μιας ιστορίας με ζώα. Δεν θα πω ότι δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που παραπέμπουν σε παραμύθι, υπάρχουν αυτά, αλλά αν πρέπει να του δώσω έναν χαρακτηρισμό αυτός θα είναι ότι πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι για μεγάλους. 
Μου άρεσε επίσης πολύ ο τρόπος γραφής του συγγραφέα αφού το λεξιλόγιο ήταν πολύ προσεγμένο και η  ροή ομαλή. Πολλές φορές διέκρινα ότι ο συγγραφέας είναι καλός γνώστης της ανθρώπινης ψυχολογίας και μάλιστα σημείωσα κάποιες φράσεις που μου άρεσαν πολύ. 
Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που να είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα θα πρότεινα να ρίξετε μια ματιά και σε αυτό, πιστεύω ότι δεν θα απογοητευτείτε. 

Βαθμολογία: 8/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

"Πιστεύω πως ο καθένας από εμάς θα γνωρίσει κάποια στιγμή κάποιον που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του, αφού θα επηρεάσει όχι μόνο τον μέλλοντα χρόνο και την αβεβαιότητά του, μα και τη σιγουριά του παρελθόντος χρόνου. Συνήθως, έρχεται απρόσμενα, μπαίνει στη ζωή σου και την αναστατώνει, σπάει στερεότυπες αντιλήψεις και ακυρώνει βεβαιότητες, σε κλονίζει, σε τραντάζει συθέμελα, σε μεταβάλλει, σε παραμορφώνει και σε μεταμορφώνει. Άλλοτε γρήγορα και άλλοτε πιο αργά. Σε κάνει να δεις τη ζωή σου διαφορετικά. Όχι από μια άλλη οπτική γωνία που έτσι κι αλλιώς αν μετακινηθείς το πετυχαίνεις, αλλά από την ίδια ακριβώς θέση που στεκόσουν πάντα. Και τότε έκπληκτος απορείς που όλα όσα βλέπεις μοιάζουν σαν να μην τα ’χεις ξαναδεί ποτέ."

Ο Πολ, ένας χρεοκοπημένος και χωρισμένος άντρας, κάθε απόγευμα δραπετεύει από ένα επώδυνο παρελθόν, καθώς ακούει στο παγκάκι ενός άλσους, με αμείωτο ενδιαφέρον, μια παράδοξη ιστορία από έναν αινιγματικό και μοναχικό συγγραφέα. Μια μέρα, ο συγγραφέας εξαφανίζεται μυστηριωδώς προτού τελειώσει την ιστορία του, αφήνοντας στον Πολ τον σκύλο του. Για τους επόμενους δέκα μήνες, ο Πολ πηγαίνει καθημερινά στο ίδιο σημείο για να συναντήσει τον παράξενο άντρα, να του επιστρέψει τον σκύλο και να μάθει το τέλος της ιστορίας. Μιας ιστορίας καθοριστικής για το μέλλον του αλλά και το παρελθόν του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου