17/3/20

Αχανής μοναξιά - Kristin Hannah


Αλάσκα. Η παγωμένη πολιτεία της Αμερικής. Χιόνια, κρύο, σκοτάδι και απομόνωση είναι τα βασικά στοιχεία της περιοχής και οι κάτοικοι αναγκάζονται να ζουν μια ζωή σκληρή, μακριά από τις ανέσεις του πολιτισμού. Για να φας πρέπει να κυνηγήσεις και για να ζεσταθείς να κόψεις ξύλα, ενώ "το δεύτερο λάθος μπορεί να σε σκοτώσει".
Βρισκόμαστε στο 1973 όταν η οικογένεια Ολμπράιτ μετακομίζει στην Αλάσκα αφού ο Ερντ, ο πατέρας, κληρονομεί εκεί ένα σπίτι. Θα μπορούσαν να είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια, όμως αυτό δεν συμβαίνει.  Η εξαετής αιχμαλωσία του Ερντ στον πόλεμο του Βιετνάμ τον έχει μετατρέψει σε έναν άντρα νευρικό, εριστικό, με εμμονές, που δεν ελέγχει τον εαυτό του, πίνει και γίνεται βίαιος. Η Κόρα, η μητέρα, απελπιστικά ερωτευμένη με τον άντρα της, είναι αποφασισμένη να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια με κάθε τίμημα. Μέσα στο σκοτάδι και το κρύο, η Λένι, η έφηβη κόρη της οικογένειας και κύρια πρωταγωνίστρια της ιστορίας, μεγαλώνει και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η οικογένειά της είναι προβληματική.
Έχω διαβάσει και τα άλλα δύο βιβλία της Kristin Hannah που κυκλοφορούν στα ελληνικά και δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι η γυναίκα έχει την ικανότητα να γράφει εξαιρετικά μυθιστορήματα τελείως διαφορετικής θεματολογίας μεταξύ τους. Το κοινό στοιχείο στα βιβλία της; οι χαρακτήρες που δημιουργεί.  Δε νομίζω ότι θα ξεχάσω τη Λένι και την Κόρα, τη Λαρτζ Μαρτζ, ακόμη και τον Ερντ που έζησε σε λάθος εποχή μια και σήμερα θα είχε τη βοήθεια που χρειαζόταν και δε θα χαράμιζε τη ζωή του.
Η ιστορία είναι πολύ δυνατή. Καταπιάνεται με το εξαιρετικά σοβαρό θέμα της ενδοοικογενειακής βίας τόσο περιγραφικά, που σε κάποιες σκηνές συναισθανόμουν έντονα τον πανικό και τον φόβο της Κόρα και της Λένι, την αγωνία τους μην τυχόν και προκαλέσουν την έκρηξη της οργής του Ερντ. Εκτός από αυτό, κατάφερε και έκανε ένα εξαιρετικό ψυχογράφημα στη Λένι. Η αλλαγή στα συναισθήματα της και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω της  καθώς μεγαλώνει περιγράφονται με πολύ παραστατικό τρόπο.
Υπήρχαν κάποια σημεία στην πλοκή που θα μπορούσα να πω ότι ταιριάζουν καλύτερα σε εφήβους αναγνώστες, αλλά τελικά κατέληξα ότι δεν με πείραξε στ' αλήθεια. Ακόμη και ο έρωτας της Λένι με ένα συνομήλικό της αγόρι δεν είναι βαρετός, ίσα ίσα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στην μετέπειτα πλοκή που σαφώς και είναι απαραίτητος.
Είμαστε πολλοί οι λάτρεις του χειμώνα. Που διαβάζουμε για χιόνι και κρύο και χαιρόμαστε, ευχόμαστε να κάνουμε κάποια στιγμή ένα ταξίδι σε τόπους αληθινά κρύους. Για εμάς είναι αυτό το βιβλίο, οι περιγραφές του παγωμένου τοπίου, του κρύου και του χιονιού είναι δοσμένες τόσο όμορφα που σε παρασέρνουν. Αν ήταν αρκετές; Όχι. Δεν χόρτασα Αλάσκα. Όμως δεν πειράζει, αφού διάβασα για έναν τόπο τόσο διαφορετικό από τον δικό μου ταυτόχρονα με την ανάγνωση μιας όμορφης και καλογραμμένης ιστορίας. 

Βαθμολογία: 10/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Μια γυναίκα πρέπει να είναι δυνατή σαν ατσάλι εδώ…
Εδώ επιτρέπεται να κάνεις μόνο ένα λάθος. Το δεύτερο θα σε σκοτώσει!»

1974. Ο Ερντ έχει μόλις επιστρέψει από το Βιετνάμ, όπου ήταν αιχμάλωτος πολέμου, και δεν μπορεί να στεριώσει σε καμία δουλειά. Όταν κληρονομεί ένα σπίτι στην Αλάσκα, διακρίνει μια ευκαιρία διαφυγής και μετακομίζει εκεί με τη σύζυγο και την έφηβη κόρη του.

Όμως η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα είναι δύσκολη, παρότι η τοπική κοινωνία τούς υποδέχεται εγκάρδια. Το αφόρητο κρύο, η πείνα και το μόνιμο σκοτάδι του χειμώνα βγάζουν στην επιφάνεια τον χειρότερο εαυτό τού Ερντ που ξεσπά βίαια στην Κόρα, τη γυναίκα του. Εκείνη προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη και να προστατεύσει την έφηβη Λένι που, σε πείσμα των σκληρών συνθηκών, βιώνει τον πρώτο της έρωτα…

Μια επική ιστορία για την ανθρώπινη επιβίωση και τον νεανικό έρωτα που ανθίζει κόντρα στις αντιξοότητες της ζωής. Ένα μυθιστόρημα με καφκικές αποχρώσεις, που παράλληλα αναδίδει ελπίδα και δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου