20/3/21

Αληθινή ζωή - Adeline Dieudonné

Ένα ακόμη βιβλίο που αναφέρεται στην ενδοοικογενειακή βία. Βασικά, όλη η πλοκή στηρίζεται στη βία, λεκτική και σωματική, και τις επιπτώσεις που μπορεί αυτή να έχει στα μέλη μιας οικογένειας.

Την ιστορία διηγείται η κόρη της οικογένειας και μας περιγράφει τη ζωή της από την ηλικία των δέκα ετών μέχρι περίπου τα δεκαπέντε σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί ο βίαιος πατέρας της. Μας δίνει με περιγραφικό τρόπο τον τρόμο που προκαλεί η βίαιη συμπεριφορά και περιγράφει πετυχημένα τις ψυχολογικές άμυνες που αναπτύσσουν για να καταφέρουν να επιβιώσουν τόσο η πρωταγωνίστρια όσο και ο μικρός αδερφός και η μητέρα της. Τα παιδιά σε αυτήν την οικογένεια δεν υφίστανται ιδιαίτερη σωματική βία, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο τουλάχιστον μέχρι κάποιο σημείο της πλοκής όπου όλα αλλάζουν. Ωστόσο αφενός είναι μάρτυρες της βίας προς την μητέρα της οικογένειας και αφετέρου σαφώς και υπάρχουν οι επιπτώσεις της ψυχολογικής βίας. 

Είναι πολύ ωραίο το βιβλίο. Η συγγραφέας έχει βασίσει την πλοκή κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι των επιπτώσεων και λιγότερο στο σωματικό. Δε νομίζω ότι το βιβλίο γράφτηκε για να περάσει κοινωνικό μήνυμα, δεν είναι "διδακτικό" ή με καθοδηγητικό περιεχόμενο. Κατάφερε ωστόσο να με βάλει μέσα σε μια πολύ καλογραμμένη ιστορία που τη διάβασα γρήγορα, εύκολά και χωρίς να χάσω το ενδιαφέρον μου για τις εξελίξεις ούτε για μια γραμμή. 


Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ένα τυπικό προάστιο κοντά στο δάσος των Μικρών Κρεμασμένων. Μια ασυνήθιστη οικογένεια: ένας σιωπηλός και βίαιος πατέρας, κυνηγός άγριων θηραμάτων που τα εκθέτει σε ειδικό δωμάτιο· μια απούσα, φοβισμένη και υποταγμένη μητέρα, που ασχολείται μόνο με τον κήπο και τα ζώα της· ο μικρός, γλυκός και αθώος γιος και η μεγαλύτερη ευφυής και μαχητική κόρη, που περνούν τη ζωή τους παίζοντας στη χωματερή αυτοκινήτων και περιμένοντας ανυπόμονα να ακούσουν τη μουσική από το καροτσάκι του παγωτατζή. Ώσπου μια μέρα ένα παράλογο και τραγικό δυστύχημα θα συγκλονίσει με βίαιο τρόπο το παρόν τους...

Η αληθινή ζωή είναι ένα παράδοξο ανάμεσα σε μια επίγεια κόλαση και έναν φανταστικό παράδεισο.

Οι ζωντανοί χαρακτήρες, η τρυφερή ματιά, το αισθησιακό αλλά και βίαιο σύμπαν και η πρωτόγνωρη και ασυνήθιστη γραφή της Adeline Dieudonne συνθέτουν ένα αριστοτεχνικό, πρωτότυπο και εθιστικό μυθιστόρημα, που θα καταλάβει μια περίοπτη θέση στη μνήμη και στην καρδιά του αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου