6/3/21

Μετά την Έλλη - Χρήστος Γκίμτσας

Μετά την Έλλη

Ένα βιβλίο που μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα, τις δυσκολίες της ζωής και την εκδίκηση. 
Ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξανδρος, η ζωή του οποίου περιγράφεται μέσα στις σελίδες αυτού του πολύ καλογραμμένου βιβλίου. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια απομονωμένη περιοχή της Σιβηρίας επί Σοβιετικής Ένωσης και μετά την πτώση της κατάφερε να γίνει ένας σπουδαίος μηχανικός με αξιοθαύμαστη καριέρα και πολλά επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, έχοντας όμως δυστυχώς γνωρίσει και το σκληρό πρόσωπο της ζωής με την απώλεια αγαπημένων του προσώπων.

Μου άρεσε πολύ το τμήμα του βιβλίου που περιγράφει τα παιδικά χρόνια του Αλέξανδρου και τη ζωή στην Σιβηρία. Δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες αλλά όσα περιγράφει είναι όμορφα δοσμένα, αφού καταφέρνει να μεταφέρει τις δύσκολες συνθήκες τόσο από άποψη καιρού όσο και στην καθημερινότητα του Αλέξανδρου και της οικογένειάς του. Σαν να βλέπω μπροστά στα μάτια μου ένα μικρό αγοράκι να κάθεται μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο, να αφήνει την βροχή να τον μουσκέψει και να ακούει τον αέρα, να ενθουσιάζεται με κάθε καινούριο πράγμα που αντικρίζουν τα ματάκια του και να μαθαίνει όσα έχουν να του δείξουν ο πατέρας και ο παππούς του... Επίσης να πω ότι παρά το ότι σε αυτό το τμήμα του μυθιστορήματος μιλά για μια οικογένεια Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που πλέον ζουν στην Σοβιετική Ένωση, δεν διέκρινα προσπάθεια να περάσει πολιτικά μηνύματα υπέρ ή κατά οποιασδήποτε πλευράς.

Το τμήμα του βιβλίου που αφορά τη ζωή του Αλέξανδρου στην Ελλάδα (και γενικότερα στην Ευρώπη) είναι πια ένα σύγχρονο μυθιστόρημα έρωτα και εκδίκησης. Θαύμασα τον τρόπο που κατάφερε ο συγγραφέας και έδεσε την ιστορία του παρελθόντος του Αλέξανδρου με τα όσα τραγικά του συνέβησαν στο παρόν, το πώς μια κίνηση εκδίκησης που έκανε πάνω στον πόνο του στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα του άλλαζε προς το χειρότερο τη ζωή, στερώντας του αγαπημένους του ανθρώπους. Μπράβο στο συγγραφέα, πραγματικά ήταν εξαιρετικός ο τρόπος που χειρίστηκε την ιδέα του.

Μπορεί η σύγχρονη ιστορία να μην έχει τη μοναδικότητα που απορρέει από τις περιγραφές της ζωής στη Σιβηρία, αλλά είναι εξίσου καλογραμμένο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κατατάξω το μυθιστόρημα στα αστυνομικά, νομίζω όχι, πιο πολύ για κοινωνικό μου ταιριάζει, οπότε όσοι θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που αφορά στην αγάπη, την αδικία και την εκδίκηση αλλά έχει και ιστορικά στοιχεία της σύγχρονης Ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα, αρπάξτε το και μην το φοβηθείτε καθόλου.


Βαθμολογία: 8/10


Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο ήρωας του βιβλίου, εγγονός πολιτικών προσφύγων, ξεκινά από τα βάθη της Σιβηρίας, εργάζεται ως επιτυχημένος μηχανικός με έδρα το Μιλάνο και έρχεται συχνά στην Αθήνα. Μετά από τραγικά γεγονότα και δολοφονίες αγαπημένων του προσώπων θέτει κάποια στιγμή, ως σκοπό της ζωής του, την απόδοση δικαιοσύνης. Μιας δικαιοσύνης όμως στα δικά του μέτρα που είχε μέσα της την εκδίκηση και τον θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου