21/7/22

Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ - Ζοέλ Ντίκερ

Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέμπερτ

Ένα βιβλίο που περιγράφει πώς γράφτηκε ένα βιβλίο! Είναι και αυτός ένας τρόπος να περιγράψεις την υπόθεση του συγκεκριμένου μυθιστορήματος. Αν και δεν έχω προσπαθήσει (ή επιθυμήσει) ποτέ μου να γράψω κάτι που θα εκδοθεί, νομίζω ότι έριξα μια κρυφή ματιά στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας συγγραφέας που έχει κάνει μια μεγάλη επιτυχία και τώρα πρέπει υποχρεωτικά να γράψει ένα ακόμη καλύτερο έργο. 

Φυσικά ο συγγραφέας δεν έκατσε να γράψει 720 σελίδες για να περιγράψει τη ζωή και τις επαγγελματικές δυσκολίες των ομότεχνών του. Διαβάστε το οπισθόφυλλο λίγο, η υπόθεση είναι προκλητικά ενδιαφέρουσα. Ο Χάρρυ, πετυχημένος συγγραφέας και καθηγητής Λογοτεχνίας, είχε το 1975 σχέση με τη Νόλα, μια δεκαπεντάχρονη νεαρή η οποία ξαφνικά εξαφανίστηκε. Σήμερα, το 2008 όπου και διαδραματίζεται η ιστορία, βρίσκουν τον σκελετό της και κατηγορούμενος για τον φόνο είναι ο ίδιος ο Χάρρυ. Ο Μάρκους, φίλος και μαθητής του Χάρρυ, είναι ένας νεαρός συγγραφέας που έχει γίνει διάσημος μετά την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου και τώρα δέχεται πιέσεις να γράψει άμεσα ένα μυθιστόρημα που θα ξεπεράσει σε πωλήσεις το πρώτο του. Όταν μαθαίνει για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο φίλος του παρατά τα πάντα και ξεκινά τις έρευνες προσπαθώντας να βρει στοιχεία που θα τον αθωώσουν. Και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία.

Η πλοκή προφανώς και προχωρά σε δύο χρόνους, στο 1975 και στο 2008, όμως οι εναλλαγές δεν γίνονται με τον συνηθισμένο τρόπο, ανά κεφάλαιο ας πούμε ή να περιγράφεται ολόκληρη η ιστορία του παρελθόντος εμβόλιμα στην πλοκή. Στην ουσία προχωρούν ταυτόχρονα αφού ο Μάρκους συναντά άτομα και μιλά μαζί τους για το παρελθόν. Είναι ελάχιστες οι σκηνές που περιγράφονται με άλλο τρόπο, σχεδόν όλα όσα μαθαίνουμε είναι μέσα από τα λεγόμενα ατόμων που ζούσαν στην περιοχή στο παρελθόν αλλά και από τον ίδιο τον κατηγορούμενο Χάρρυ. Αυτό προφανώς μου άρεσε πολύ. 

Όσον αφορά την υπόθεση. Το αστυνομικό κομμάτι μου άρεσε στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, έχει ωραίο τρόπο ο συγγραφέας να απλώνει την ιστορία του. Τα στοιχεία δινόταν με ωραίο σταθερό ρυθμό, κάθε λίγες σελίδες αποκαλυπτόταν κάτι σημαντικό. Δεν είχε πολύ αγωνία, ήταν όμως σταθερά ενδιαφέρον. Αρκετές φορές μάλιστα με ξάφνιασε, έψαχνα να βρω εξήγηση στο γιατί ο κάθε χαρακτήρας αντιδρούσε απρόσμενα και κάθε φορά η εξήγηση που δινόταν με ικανοποιούσε πλήρως. Στο τέλος όμως, στο τρίτο μέρος, μου τα χάλασε αρκετά. Υπήρχαν πολλές ανατροπές μαζεμένες σε λίγες σελίδες, με κούρασε η προσπάθεια να παρακολουθήσω τις συνεχείς εναλλαγές, το βρήκα υπερβολικό. Νομίζω δεν χρειαζόταν, θα μπορούσε να τελειώσει την ιστορία χωρίς να αλλάζει συνέχεια τα δεδομένα.

Εκτός όμως από το αστυνομικό κομμάτι του βιβλίου, μέσα από τις έρευνες του Μάρκους παρακολουθούμε ταυτόχρονα και  την ιστορία αγάπης  του Χάρρυ με τη Νόλα.  Δεν μου άρεσε η συμπεριφορά κανενός από τους δύο, δεν βρήκα αληθοφάνεια, οι πράξεις και τα λόγια τους δεν ταιριάζανε με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους όπως μας είχε παρουσιαστεί. Επίσης, οι διάλογοι που αφορούν προσωπικά θέματα, τόσο αυτοί μεταξύ των ερωτευμένων όσο και του Μάρκους με την μητέρα του υπολειπόταν κατά πολύ από την ποιότητα και το πνεύμα που είχε ο λόγος του συγγραφέα σε όλο το υπόλοιπο βιβλίο. 

Σε γενικές γραμμές σίγουρα είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί, αν εξαιρέσω αυτές τις λίγες παρατηρήσεις που αφορούν κάποιους από τους διαλόγους και τις τελευταίες σελίδες μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ. 

Βαθμολογία: 7/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Την άνοιξη του 2008, στη Νέα Υόρκη, κι ενώ η Αµερική ολόκληρη κινείται στον ρυθµό των προεδρικών εκλογών, ο Μάρκους Γκόλντµαν, νεαρός και επιτυχημένος συγγραφέας, περνάει τον δικό του γολγοθά: δεν είναι σε θέση να γράψει το καινούριο µυθιστόρηµα που πρέπει να παραδώσει στον εκδότη του µέσα σε λίγους µήνες. Η διορία του κοντεύει να τελειώσει, όταν ξαφνικά όλα παίρνουν άλλη τροπή για κείνον: ο φίλος του και πρώην καθηγητής του στο πανεπιστήµιο, ο Χάρρυ Κέµπερτ, ένας από τους επιφανέστερους συγγραφείς της χώρας, βλέπει το παρελθόν του να ξανάρχεται στην επιφάνεια και βρίσκεται να κατηγορείται πως δολοφόνησε, το 1975, τη Νόλα Κέλλεργκαν, ένα κορίτσι δεκαπέντε χρονών, µε το οποίο λέγεται πως διατηρούσε σχέση.

Πεπεισµένος για την αθωότητα του Χάρρυ, ο Μάρκους εγκαταλείπει τα πάντα για να πάει στο Νιου Χαµσάιρ και να διεξαγάγει τη δική του έρευνα. Πολύ γρήγορα όµως τα γεγονότα τον ξεπερνούν: η έρευνα τελµατώνει και ο ίδιος αρχίζει να δέχεται απειλές. Αν θέλει να αθωώσει τον Χάρρυ και να σώσει τη συγγραφική του καριέρα, πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήµατα: Ποιος σκότωσε τη Νόλα Κέλλεργκαν; Τι συνέβη στο Νιου Χαµσάιρ το καλοκαίρι του 1975; Και πώς γράφει κανείς ένα επιτυχηµένο µυθιστόρηµα;

Το βιβλίο-φαινόµενο του άγνωστου νεαρού Ελβετού συγγραφέα που κατέκτησε τη Γαλλία και τον κόσµο. Ιστορία αγάπης και ιστορία µυστηρίου, η Αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ είναι ένα µοναδικό βιβλίο, από αυτά που γράφουν ιστορία...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου