10/9/23

Τα χρόνια του πολέμου - Elizabeth Jane Howard

Τα χρόνια του πολέμου

Δεύτερο μέρος της ιστορίας της οικογένειας Κάζαλετ. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει, οι άντρες της οικογένειας έχουν φύγει οι περισσότεροι για τον πόλεμο, το ίδιο και πολλές υπηρέτριες, και η ζωή της οικογένειας έχει αλλάξει πολύ. Δεν είναι ένα δακρύβρεχτο βιβλίο για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Κάζαλετ, εξάλλου είναι πολύ πλούσιοι ακόμη για να πεινάσουν στ' αλήθεια, είναι φανερές όμως οι διαφορές στη διατροφή και στην καθημερινότητά τους. 

Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα η συγγραφέας επικεντρώνεται στα τρία νεαρά κορίτσια που γνωρίσαμε στο πρώτο βιβλίο. Το μεγαλύτερο τμήμα της ιστορίας δίνεται μέσα από τις δικές τους περιγραφές,  χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποια κομμάτια στα οποία μιλά για τους άλλους πρωταγωνιστές. Μαθαίνουμε για όλους, αλλά ακολουθούμε από πολύ κοντά τα κορίτσια. 

Δεν ξέρω, μου φάνηκε λίγο βαρετό. Όχι πολύ, το διάβασα με χαρά, απλά λίγο προς το τέλος κοίταζα πόσες σελίδες απέμεναν (ενώ στον πρώτο τόμο όχι). Ο τρόπος γραφής είναι φυσικά ίδιος, αναλυτικός και περιγραφικός, αλλά εδώ δεν με ενθουσίασε. Μάλλον οι λεπτομέρειες αφορούσαν περισσότερο γεγονότα και όχι χώρους και καταστάσεις, οπότε δεν τρελάθηκα. 

Τέλος πάντων, δεν έχει και πολύ νόημα να πω οτιδήποτε, το βιβλίο τελειώνει με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οπότε λογικά στον επόμενο τόμο θα αλλάξουν όλα αφού πια ο πόλεμος αγριεύει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κυκλοφορούν οι επόμενοι τόμοι στα ελληνικά (βλέπω στο goodreads ότι είναι πεντάτομο το έργο),  εγώ δεν θέλω να διαβάσω στα αγγλικά οπότε εδώ τελειώνουμε με την ιστορία της οικογένειας των Κάζαλετ. 

Βαθμολογία: 7/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

(Στο δεύτερο αυτό βιβλίο του εμβληματικού έργου της Ελίζαμπεθ Τζέιν Χάουαρντ "Το Χρονικό της Οικογένειας Κάζαλετ" παρακολουθούμε τη ζωή των ηρώων της για δύο πολυτάραχα χρόνια, από τον Σεπτέμβριο του 1939 έως το Περλ Χάρμπορ και την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρωταγωνίστριες οι νεαρές εξαδέλφες Λουίζ, Πόλι και Κλάρι Κάζαλετ, τρία κορίτσια της βαθιά πληγωμένης βρετανικής αστικής τάξης, τα οποία καλούνται να ενηλικιωθούν σε μια εποχή που η πατρίδα τους γνωρίζει το βάθος της ναζιστικής προδοσίας και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας επερχόμενης καταστροφικής εθνικής ήττας.

Σε αυτό το πραγματικά υπέροχο μυθιστόρημα, η Χάουαρντ διατηρεί για άλλη μια φορά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Περιγράφει δυναμικά τις βαθιές ανακατατάξεις της δημόσιας και της οικογενειακής ζωής της Βρετανίας κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Αποτυπώνει με γλαφυρό και συναρπαστικό τρόπο τους ήρωές της καθώς εγκαταλείπουν απρόθυμα τον γνώριμο και ασφαλή κόσμο τους, με τις άκαμπτες συμπεριφορές, τις τακτοποιημένες περιουσίες και το απάγκιο λιμάνι της ειδυλλιακής οικογενειακής εξοχικής κατοικίας στο Σάσεξ. Με τις ελπίδες τους πάντα ζωντανές, ωστόσο, οι Κάζαλετ αρνούνται να εγκαταλείψουν τη δύναμη ψυχής και το αίσθημα της οικογένειας, που είναι άλλωστε και αυτά που τους βοηθούν να επιβιώσουν στη δίνη του πολέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου