14/12/23

Τι είδε η γυναίκα του Λωτ; - Ιωάννα Μπουραζοπούλου

Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;

Από τα πάρα πολύ καλά δυστοπικά μυθιστορήματα που έχουν περάσει από τα χέρια μου. Έχει συμβεί μια πλημμύρα ανάλογη της Βιβλικής με αποτέλεσμα πολλές χώρες να εξαφανιστούν. Στην Μαύρη Θάλασσα εμφανίζεται ένα μωβ αλάτι εξαιρετικής ποιότητας οπότε στήνεται μια αποικία με μοναδικό σκοπό την εξόρυξη του αλατιού. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι βαθμοφόροι βοηθοί του κυβερνήτη της αποικίας, και μόνο ένας είναι κάτοικος Παρισιού. 

Το μεγαλύτερο τμήμα της πλοκής δίνεται μέσα από αποσπάσματα επιστολών που έχουν γράψει οι άποικοι πρωταγωνιστές, τις οποίες διαβάζει ο κάτοικος του Παρισιού. Το πρόβλημα τώρα ποιο είναι: ότι οι επιστολογράφοι είναι έξι και εγώ μπλοκάρω όταν έχω να τα βγάλω πέρα με πολλά ονόματα. Κράτησα σημειώσεις σε ένα χαρτί όπου έγραψα τα ονόματα, την ιδιότητα (ή την εργασία) και ότι άλλο έκρινα βασικό και το είχα συνέχεια δίπλα μου και θα έλεγα ότι με βοήθησε πάρα πολύ μέχρι περίπου τη μέση του βιβλίου, μετά έμαθα ποιος είναι ο καθένας και δεν το χρειάστηκα ξανά. Η συγγραφέας έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στην περιγραφή των πρωταγωνιστών της, οι πράξεις και οι σκέψεις τους αναλύονται εξαιρετικά, όπως και τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. 

Η ιστορία είναι πραγματικά καλή. Σιγά σιγά μαθαίνουμε τα πάντα για τον νέο κόσμο, κυρίως για τη ζωή στην αποικία, ακριβώς όπως σταδιακά μαθαίνουμε και για το παρελθόν όλων των πρωταγωνιστών. Δεν κάνει καθόλου κοιλιά, κάθε στοιχείο είναι προσεχτικά μελετημένο και γραμμένο με τρόπο που να δένει όμορφα και σωστά με όλα τα υπόλοιπα. Θα το πω και με διαφορετικές λέξεις: η ροή είναι σταθερή, γρήγορη και εξαιρετική. Σε κάθε κεφάλαιο φαίνεται η προσοχή που έδωσε η συγγραφέας, μελέτησε καλά την πλοκή, πρόσεξε τις λεπτομέρειες και έδωσε ένα άρτιο αποτέλεσμα. 

Δεν έχει άλλα να πω, εκτός από το ότι το βιβλίο δίκαια έχει κάνει "ντόρο", είναι από τις λίγες φορές που θα συμφωνήσω με την πλειονότητα των κριτικών που μιλούν με πολύ καλά λόγια τόσο για αυτό όσο και για τις ικανότητες της συγγραφέως. Κρίμα μόνο που δεν τη γνώρισα νωρίτερα...

Βαθμολογία: 10/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Σαράντα αιώνες μετά τη βιβλική καταστροφή στα Σόδομα και τα Γόμορρα, η ίδια εκείνη γη στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας ανοίγει και ένα μυστηριώδες βιολετί αλάτι αναβλύζει. Η εμφάνισή του αλλάζει τη γεωγραφία τριών ηπείρων και μονοπωλεί το ενδιαφέρον της αγοράς. H νέα ουσία δεν υπηρετεί, αλλά υπηρετείται. Καταδυναστεύει με τις ιδιοτροπίες της. Εθίζει με τη γεύση της. Υποδουλώνει με την αθόρυβη επιρροή της. Τα σύγχρονα Σόδομα, η "Αποικία", αποδεικνύονται πιο πανούργα και από τη βιβλική ακόμη εκδοχή τους. Μια αποπνικτική ατμόσφαιρα περιβάλλει τα καλά κρυμμένα μυστικά τους, και μόνο ένας άνθρωπος είναι σε θέση να τα ανακαλύψει: ο ανυποψίαστος Φιλέας Μπουκ, που μια νύχτα αλλιώτικη από τις άλλες θα κληθεί να λύσει το πιο σημαντικό σταυρόλεξο που επινοήθηκε ποτέ.

"Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;" Ένα φαντασμαγορικό μυθιστόρημα, ένα συνεχές διανοητικό παιχνίδι, μια ανεπανάληπτη αλληγορία για το φόβο, την αμαρτία και την ενοχή, που ενεδρεύουν στους υγρούς δρόμους του "παραθαλάσσιου" Παρισιού, αλλά και στους σκοτεινούς διαδρόμους της ανθρώπινης συνείδησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου