27/3/24

Ο Τζεβντέτ μπέη και οι γιοι του - Orhan Pamuk

Ορχάν Παμούκ

Το συγκεκριμένο ήταν ένα βιβλίο από αυτά που για αδιευκρίνιστο λόγο ήθελα οπωσδήποτε να διαβάσω. Συνήθως η διαίσθησή μου αποδεικνύεται σωστή, αυτή τη φορά όμως δεν συνέβη έτσι ακριβώς. 

Στην ουσία ο συγγραφέας μας περιγράφει τη ζωή τριών γενεών μιας ευκατάστατης οικογένειας που ασχολείται με το εμπόριο. Ξεκινά από τον Τζεβντέτ Μπέη στις αρχές του εικοστού αιώνα και τελειώνει με τον εγγονό του το 1970. Σίγουρα έχει μέσα κάποια στοιχεία για το πώς ζούσαν εκείνη την περίοδο, μιλά για την καθημερινότητά τους και για κάποιες συνήθειες, ήθη και έθιμα της τουρκικής κοινωνίας, αλλά αυτά καταλαμβάνουν πολύ μικρή έκταση δεδομένου του όγκου του βιβλίου. Πάρα πολύ μεγάλο μέρος αφιερώθηκε στην ιστορία των γιων του Τζεβντέτ, κατά τα έτη 1937- 1939. Προφανώς δεν με ενόχλησε η χρονική περίοδος, το πρόβλημα ήταν ότι έχει πάρα πολλές "συζητήσεις" στις οποίες αναλύει την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να διαβάζουμε για το κίνημα του Παντουρκισμού όταν την ίδια περίοδο στην Ευρώπη ξεκινούσε την κυριαρχία του ο Ναζισμός. Υπάρχει εξέλιξη στη ζωή των πρωταγωνιστών, αλλά είναι πολύ αργή, ειδικά στο δεύτερο μέρος όπου επικεντρώνεται στις σκέψεις τους και σε συζητήσεις μεταξύ τους. 

Αν σας ενδιαφέρει να διαβάσετε για την ιστορία της Τουρκίας λογικά θα σας αρέσει, λέει αρκετά πράγματα μέσα χωρίς όμως να εμβαθύνει στα πολύ βασικά (για παράδειγμα, κάνει απλή αναφορά στον διωγμό του σουλτάνου και την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Αν όμως θέλετε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα για την καθημερινότητα και τη διαχρονική εξέλιξη της ζωής των κατοίκων της Τουρκίας, αν δηλαδή θέλετε ένα βιβλίο επικεντρωμένο στη ζωή των ηρώων του με λεπτομερείς περιγραφές της καθημερινότητας και των συναισθημάτων τους (κάτι σαν Ρόζαμουντ Πίλτσερ αλλά στο αντρικό της, για να καταλάβετε τι εννοώ) δεν θα σας το πρότεινα. 

Βαθμολογία: 4/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Είναι το πρώτο βιβλίο του Ορχάν Παμούκ. Εκδόθηκε το 1982, κέρδισε το βραβείο μυθιστορήματος Ορχάν Κεμάλ και προαναγγέλλει την κατοπινή λαμπρή συγγραφική πορεία του νομπελίστα πια Παμούκ.

Το μυθιστόρημα καλύπτει τη ζωή τριών γενιών μιας οικογένειας από τις αρχές του αιώνα, τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του σουλτάνου Αμπντουλχαμίτ, μέχρι τις μέρες μας.

Ο Τζεβντέτ μπέη είναι ιδιοκτήτης μικρού εμπορικού καταστήματος κι ένας από τους πρώτους Μουσουλμάνους εμπόρους, που στόχος και φιλοδοξία του είναι να γίνει πλούσιος και να αποκτήσει μια σύγχρονη οικογένεια "Δυτικού" τύπου και νοοτροπίας. Η ιστορία του Τζεβντέτ μπέη και των γιων του είναι, κατά μία έννοια, και η ιστορία της ιδιωτικής ζωής τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στο πανοραμικό αυτό μυθιστόρημα, περιγράφονται τα εσωτερικά των σπιτιών, ο καινούργιος τρόπος ζωής στις πολυκατοικίες, οι ισχυρές, εκδυτικισμένες οικογένειες, τα κυριακάτικα απογεύματα γύρω από το ραδιόφωνο, οι βόλτες για ψώνια στα μαγαζιά στο Μπέγιογλου, οι αγάπες και τα πάθη της ανερχόμενης αστικής τάξης της τουρκικής κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου