17/5/21

Το ένστικτο - Ashley Audrain

Το ένστικτο

Υπάρχουν βιβλία που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα όσον αφορά τη θεματολογία τους. Που πιάνουν κάτι συνηθισμένο, καθημερινό και το παρουσιάζουν με τελείως διαφορετικό τρόπο, που περιγράφουν κάτι φυσιολογικό (όπως τη μητρότητα εν προκειμένω) από την αντίθετη, τη δύσκολη πλευρά. 

Η βασική ιστορία είναι γραμμένη σε  δεύτερο πρόσωπο, με την Μπλάιθ, την πρωταγωνίστρια, να διηγείται τη ζωή της απευθυνόμενη στον σύζυγό της. Του μιλάει για γεγονότα από την κοινή τους ζωή, περιγράφει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της. Ο λόγος της είναι ωμός και αληθινός, σε βάζει μέσα στο μυαλό  και την ψυχή της. Η μητρότητα για την Μπλάιθ είναι σκληρή, όπως σκληρή ήταν και η παιδική της ηλικία, με μια μητέρα που αδιαφορούσε πλήρως. Ξεφεύγει από τα στερεότυπα της χαμογελαστής αν και κουρασμένης μητέρας και μιλά για άσχημα συναισθήματα αδιαφορίας και ίσως (θα έλεγα εγώ) απέχθειας. Εμβόλιμα στην πλοκή, σε τριτοπρόσωπη διήγηση περιγράφεται η ζωή της μητέρας και της γιαγιάς της Μπλάιθ, η ιστορία της οικογένειάς της, στην οποία πάντα η σχέση μητέρας- κόρης διέφερε από τη συνηθισμένη.

Πιστεύω ότι κάθε μητέρα θα βρει μέσα στην ιστορία κάποια στοιχεία που θα της θυμίσουν τους δύσκολους πρώτους μήνες με το νεογέννητο στο σπίτι, όταν η αϋπνία ανταγωνίζεται με την σωματική εξάντληση για το ποια θα είναι αυτή που θα σε κάνει να καταρρεύσεις. Εδώ όμως, ταυτόχρονα με αυτά έχουμε και άλλα προβλήματα. Αρχικά, δεν φαίνεται να δημιουργείται ποτέ ο δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης. Επίσης, η μικρή την απορρίπτει συνεχώς, ενεργεί όλο και πιο προκλητικά και μέσα από τις πράξεις της την τιμωρεί όλο και πιο σκληρά. Ή τουλάχιστον έτσι νιώθει η Μπλάιθ. Είναι όμως έτσι; 'Η μήπως η Μπλάιθ παραλογίζεται βλέποντας πράγματα που δεν υπάρχουν και γεγονότα που ποτέ δεν συνέβησαν; 

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό. Πολύ καλογραμμένο, με πλοκή που κορυφώνεται όμορφα σε πολλά σημεία και με πολύ ωραία εξέλιξη. Σαφώς και είναι στενάχωρο, δύσκολο, καθόλου ευχάριστο, ωστόσο είναι μια πλήρης ιστορία που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ. 

Υ.Γ.  Πολλοί από εσάς διαβάζοντας το οπισθόφυλλο θα εντοπίσατε ομοιότητες με το εξίσου καταπληκτικό και πολύ αγαπημένο μου "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν". Και τα δύο βιβλία πραγματεύονται το ίδιο θέμα κατά βάση: Υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται κακά; Είναι υποχρεωτικό να αγαπάς το παιδί σου ό,τι κι αν κάνει; . Κι όμως, παρά την ομοιότητά τους στη θεματολογία, τα δύο βιβλίο είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, αν και σε εμένα τουλάχιστον προκάλεσαν παρόμοιο σφίξιμο στο στομάχι.

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Θέλεις να σπάσεις την κατάρα που βαραίνει τις γυναίκες της οικογένειάς σου. Ελπίζεις πως αυτή τη φορά όλα θα είναι διαφορετικά. Εσύ θα τα καταφέρεις. Θα είσαι στοργική και θερμή, η κόρη σου θα αποζητά την παρουσία σου. Οι δυο σας θα είστε ομάδα!
Η Μπλάιθ Κόνορ είναι αποφασισμένη. Θα είναι η ιδανική μητέρα για την κόρη της. Θα είναι ακριβώς αυτό που δεν ήταν για κείνην η δική της μητέρα. Από τις πρώτες μέρες όμως της μητρότητας το όνειρο γίνεται κομμάτια. Κάτι μοιάζει να μην πηγαίνει καλά. Είναι το παιδί της σαν όλα τα άλλα παιδιά; Κι αν ναι, εκείνη γιατί δεν το βλέπει έτσι; Τι είναι αλήθεια και τι προϊόν της φαντασίας της;
Το ένστικτο είναι ένας λογοτεχνικός άθλος που διαβάζεται με μιαν ανάσα. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αμφισβητεί όσα νομίζουμε ότι ξέρουμε για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ακόμα και των πιο κοντινών.

2 σχόλια:

  1. Α, ωραία. Το αγόρασα κι εγώ για το καλοκαίρι
    (μαζί με πάρα πολλά άλλα) Δεν το έχω διαβάσει
    ακόμη. Μου άρεσε (και αυτή) η κριτική σου🌻🌼

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, σε ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω ειλικρινά να σου αρέσει το βιβλίο όσο άρεσε και σε εμένα.

      Διαγραφή