23/8/21

Έρεβος - Ursula Poznanski

Έρεβος

Μερικές φορές κάποια βιβλία αποδεικνύονται εξαιρετικά ευχάριστες εκπλήξεις, και το Έρεβος σίγουρα είναι μια τέτοια περίπτωση. Εφηβικό υποτίθεται, και σίγουρα είναι αφού όλοι οι πρωταγωνιστές είναι μαθητές ακόμη, αλλά μια χαρά το διάβασα και εγώ που έφηβη ήμουν προ πάρα πολλών ετών. Σύγχρονο, γρήγορο και σκοτεινό όταν πρέπει, μου άρεσε πάρα πολύ ο τρόπος που μετέφερε στο χαρτί ολόκληρο τον κόσμο ενός παιχνιδιού. Μου θύμισε τις μέρες που στα νιάτα μου αντί να προτιμήσουμε μια βραδινή έξοδο πολλές φορές μαζευόμασταν σε ένα σπίτι και παίζαμε τέτοιου είδους παιχνίδια, λύναμε γρίφους και ψάχναμε να βρούμε τον τρόπο ώστε ο ήρωάς μας να προχωρήσει παραπέρα στην υπόθεση... 

Το εξαιρετικό εύρημα του βιβλίου είναι ό τρόπος που έμπλεξε τον φανταστικό κόσμο του παιχνιδιού με τον πραγματικό καθώς και το πόσο όμορφα περιέγραψε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του Νικ, του πρωταγωνιστή του βιβλίου. Το τέλος δεν μου άρεσε τόσο πολύ αλλά όλο το υπόλοιπο βιβλίο είναι τόσο καλογραμμένο και η πλοκή τόσο όμορφα δοσμένη που δεν έχει σημασία.

Γενικά, θα έλεγα ότι όποιος το βρει μπροστά του να του ρίξει μια ματιά. Όχι το οπισθόφυλλο, αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως, κάντε έναν κόπο και διαβάστε κάνα δύο σελίδες από το κείμενο. Βλέπω υπάρχει και Έρεβος 2, δεν νομίζω ότι θα το διαβάσω ακόμη κι αν κυκλοφορήσει στα ελληνικά, δεν βλέπω τι υπάρχει παραπάνω να ειπωθεί σε αυτή την ιστορία. Σίγουρα όμως θα διαβάσω και το άλλο δικό της που έχει μεταφραστεί ( "ξένοι" το λένε). 

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Σ’ ένα σχολείο του Λονδίνου κάνει θραύση ένα βιντεοπαιχνίδι που περνάει μυστικά από τον έναν μαθητή στον άλλο — το Έρεβος. Οι κανόνες του είναι ασυνήθιστα αυστηροί: Θα πρέπει να είσαι ολομόναχος όταν παίζεις, να μη μιλήσεις σε κανέναν γι’ αυτό και να μην αποκαλύψεις σε κανέναν το ψευδώνυμό σου.

Κάποτε το Έρεβος φτάνει στα χέρια του δεκαεξάχρονου Νικ. που, παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς, δεν αργεί να εθιστεί. Το παράξενο με το παιχνίδι είναι ότι μοιάζει να διαθέτει νοημοσύνη και να γνωρίζει τα πάντα για τους παίκτες, τους φόβους, τις προτιμήσεις και τους πόθους τους. Επιπλέον οι αποστολές που τους αναθέτει δεν εκτελούνται στον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού, αλλά στην πραγματική ζωή!

Όταν το Έρεβος απαιτεί από τον Νικ να σκοτώσει, αυτός αρνείται και αποβάλλεται από το παιχνίδι. Τότε θα ζητήσει τη βοήθεια της Έμιλυ, της κοπέλας που του αρέσει στο σχολείο, για να ξεσκεπάσουν ποιος κρύβεται πίσω από το παιχνίδι και χειρίζεται με τέτοιον τρόπο τις ζωές όλων τους. Τα όρια μεταξύ πραγματικού και εικονικού κόσμου θα καταργηθούν και οι δύο ήρωες θα βιώσουν τον τρόμο σε μια διαρκώς κλιμακούμενη ένταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου