7/3/23

Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου - Ρούλα Σαμαϊλίδου

Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου

Ένα ακόμη πολύ ωραίο βιβλίο από την κ. Σαμαϊλίδου, που αυτή τη φορά μας ταξιδεύει κατά κύριο λόγο στην Κωνσταντινούπολη στη δεκαετία του '80 αλλά και στο Αϊδίνι κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας. 

Ο Τζεμάλ είναι ένας νεαρός γιατρός με καταγωγή από το Αϊδίνι, που βρίσκει δουλειά στο ελληνικό νοσοκομείο- γηροκομείο του Μπαλουκλί. Εκεί θα γνωρίσει την Ελένη, Ελληνίδα γιατρό και κάτοικο της Πόλης. Η γνωριμία αυτή αλλά και "ένα εύρημα" (όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο), θα σταθούν αφορμή για να ψάξει και να μάθει περισσότερα για την ιστορία της γενέτειρας του και θα αποτελέσουν το έναυσμα για να αλλάξει τελικά ολόκληρη η ζωή του. Μαζί με τον Τζεμάλ, από κοντά και εμείς μαθαίνουμε για τη ζωή στο Αϊδίνι στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και για την πορεία του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των αλλαγών που συνέβησαν, μέχρι περίπου τις μέρες μας όταν πια μόνο λίγοι Έλληνες έχουν παραμείνει εκεί. 

Η συγγραφέας είναι μια από τις αγαπημένες μου, θεωρώ ότι έχει έναν εξαιρετικό τρόπο να δημιουργεί αληθοφανείς ιστορίες παίρνοντας έναυσμα και ιδέες από πραγματικά γεγονότα. Έτσι και τώρα, μέσα στο βιβλίο υπάρχει ένα μικρό απόσπασμα από μια επιστολή που έστειλε στην οικογένειά του ένας Έλληνας φαντάρος που έζησε την εκστρατεία της Μικράς Ασίας, το οποίο σίγουρα αποτέλεσε την αφορμή για να γραφτεί αυτό το πολύ ωραίο μυθιστόρημα με τους τόσο αληθοφανείς πρωταγωνιστές. 

Ο Μενέλαος του βιβλίου και όλα τα άτομα που τον περιτριγυρίζουν νομίζω θα μείνουν στο μυαλό μου για πολλά χρόνια, η ιστορία είναι πολύ δυνατή και φυσικά γραμμένη με τον πολύ προσεγμένο τρόπο της κ. Σαμαϊλίδου. Σωστά ελληνικά, ήρεμη και στρωτή πλοκή που όμως έχει αρκετές έντονες σκηνές, οι οποίες κατά κύριο λόγο αφορούν τις διηγήσεις του Μενέλαου κατά τη διάρκεια του πολέμου.  

Βαθμολογία: 9/10

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου: 

Θρονιασμένη στην πολυθρόνα της, έσερνε το βλέμμα της διερευνητικά και επίμονα από τον έναν στον άλλον με ύφος ανερμήνευτο. Το σκηνικό δεν άλλαξε και στα επόμενα λεπτά, θαρρείς και είχε κολλήσει η εικόνα σε ταινία κινηματογράφου και σε λίγο θα έπεφτε η ταμπέλα: «ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ». Ακούγονταν μόνο τα δάχτυλά της να χτυπούν το ένα μετά το άλλο το μπράτσο της πολυθρόνας. Οι επισκέπτες αναδεύτηκαν στις καρέκλες τους αμήχανα. Κοίταξε ο ένας τον άλλον. Έπειτα από λίγο, επιτέλους, εκείνη άνοιξε το στόμα της: «Θα μου πείτε γιατί τόσο ενδιαφέρον για τον Μενέλαο; Ποια είναι η γυναίκα που τον αναζητά, αν υπάρχει βέβαια πραγματικά, και τι σχέση έχετε εσείς; Θέλω την αλήθεια, παρακαλώ, για να έχουμε από δω και πέρα τουλάχιστον μια ειλικρινή συνομιλία». Ψυχρολουσία. Οι ρόλοι ξαφνικά είχαν αλλάξει. Η Σοφία τους είχε στριμώξει.

Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και στη Λήμνο της δεκαετίας του ’80, στο Αϊδίνι του ’22. Ένα εύρημα ωθεί τον Τούρκο γιατρό Τζεμάλ Γκιοκτσέν να λύσει τον γρίφο και να μάθει την αλήθεια, γιατί για εκείνον «το παρελθόν καθορίζει το παρόν». Πόσο επηρεάζει τη ζωή μας η κρίση του κόσμου;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου